Oude Kerkhof Vlodrop

Oude Kerkhof Vlodrop

Het gemeentelijk monument (sinds 2012) Het Oude Kerkhof, een klein eenvoudig dorpskerkhofje (met voorheen een kerkje tot 1933) stamt uit 1782. Het kerkhof werd vanwege de aanleg van de begraafplaats Anxterveld tussen 1965 en 2000 voor begraving gesloten en verkommerde. In de afgelopen jaren werd het geheel weer in oude luister hersteld. De fundamenten van het kerkje en het lijkenhuisje werden in de bestrating zichtbaar gemaakt, de oude sacristie (± 1795) gerestaureerd, de gehele kerkhofstructuur weer zichtbaar gemaakt, grafmonumenten gerestaureerd, de ‘open plekken’ van bodembedekkers voorzien, het kinderkerkhofje een intieme uitstraling gegeven, de oude muren en smeedijzeren poorten gerestaureerd. Vaak in eigen beheer, maar onder begeleiding van deskundigen van o.a. Monumentenwacht Limburg en een restauratieaannemer; dus cultuurhistorisch verantwoord! In 2017 werd de eerste urn in een urnengrafje bijgezet. In 2018 werd het oorlogsmonument onthuld. Momenteel wordt er gewerkt aan een watervoorziening voor de beplanting.

Het kerkhof, eigendom van de parochie St. Martinus, wordt onderhouden door vrijwilligers. Gezelligheid, sfeer en ‘doe enkel wat je aankunt’ zijn kernbegrippen binnen deze vrijwilligersclub.
Elk jaar worden urnen bijgezet; urnengrafjes en grafvakken gereserveerd. Het kerkbestuur is afhankelijk van de inkomsten van grafrechten en vrijwilligerswerk.
Nagedacht wordt om in de toekomst te gaan werken met donateurs en/of vriend van het kerkhof. Een mooie manier om jaarlijks naar draagkracht een steentje bij te kunnen dragen aan het behoud van ons (volledig openbare) cultureel erfgoed, 240 jaar oud en in de kern van ons dorp Vlodrop.

Aanmelden als vrijwilliger: louisopdekamp@hotmail.com; tel: 0475-401751.

Kom in contact
Locatie Oude Kerkhof
Kerkstraat 7
6063AR Vlodrop
Website:http://Tel: 0475 - 401751
E-mailadres: