Zwemvijver bij Elfenmeer wordt natuurgebied

Zwemvijver bij Elfenmeer wordt natuurgebied

Vakantiepark Huttopia gaat de zwemvijver en het omliggende terrein op de voormalige camping Elfenmeer in Herkenbosch omtoveren tot een natuurgebied. De vijver krijgt een natuurlijkere uitstraling, wat goed is voor zowel de flora en fauna als de bezoekers.

Tekst: RoerdalenNU.nl - Bron: Vergaderstukken B en W

De huidige zwemvijver is niet meer geschikt om in te zwemmen. Het water zakt voortdurend weg in de bodem, waardoor er constant water moet worden bijgevuld. Dit is niet alleen duur, maar ook slecht voor het milieu, aangezien het water van drinkwaterkwaliteit is. Hierdoor blijft de vijver grote delen van het jaar droog.

Wat gaat er veranderen?
Op dit moment bestaat het gebied uit een zwemvijver, de oever aan de zwemvijver, een bevervijver en een stuk bos. Huttopia wil de zwemvijver omvormen tot een amfibieënvijver. In de oever komt een amfibieënpoel, een wandelpad, en aan de bevervijver een steile oever voor ijsvogels. Een deel van de bevervijver wordt heringericht om het natuurlijke leefgebied te verbeteren.

Natuurlijke uitstraling
Volgens Huttopia wordt het gebied door deze veranderingen aantrekkelijker voor zowel mensen als dieren. Toeristen, natuurliefhebbers en wandelaars kunnen genieten van de verbeterde omgeving. Onderzoek toont aan dat er verschillende amfibiesoorten aanwezig zijn in het gebied. Door de vijver een natuurfunctie te geven, kunnen deze soorten nog beter gedijen.

Recreatie en biodiversiteit
De herinrichting zorgt voor een nieuwe recreatieplek waar vakantiegangers, toeristen en lokale bewoners van kunnen genieten. Het wandelpad biedt rust en ruimte in de natuur. De nieuwe vorm van recreatie, zoals wandelen, past beter binnen de natuurlijke omgeving. Het plan bevordert de biodiversiteit en biedt nieuwe recreatiemogelijkheden, waardoor het gebied aantrekkelijker wordt voor een breder publiek.

Op de foto: In 2017 kon nog in een gedeelte van de zwemplas gezwommen worden.

Gepubliceerd: 29 MEI 2024 - 18:48
Laatste update: 01 JUN 2024 - 08:28