Zorgen bij omwonenden over woonerf in Melick

Zorgen bij omwonenden over woonerf in Melick

Vorige week was er een bijeenkomst over het plan om in de Bartelsstraat in Melick een tijdelijk woonerf in te richten. Het is de bedoeling dat hier statushouders, vluchtelingen en woningzoekenden uit de eigen gemeente een plek krijgen. De tijdelijke woningen komen bovenop de bestaande woningvoorraad.

Niet betrokken
Omwonenden voelen zich overvallen door de plannen. Ze vinden het teleurstellend dat er geen inspraak vooraf is geweest. De burgemeester geeft aan dat het college de bevoegdheid heeft om een plek aan te wijzen. Een plek vinden op korte termijn en in samenspraak met inwoners is niet haalbaar omdat overal weerstand zal zijn. Er is gekozen op basis van drie voorwaarden: eigen grond, aansluiting voorzieningen en niet te ver van dorpskern. Er is begrip voor de verontwaardiging van buurtbewoners. Maar er is sprake van een crisissituatie

Binding met de buurt
Omwonenden maken zich zorgen over hun buurt. Men kent elkaar en het is een stabiele en rustige buurt. Tegelijkertijd 40 nieuwe mensen in de straat verstoort dit. Men vreest dat het verloop groot zal zijn en dus geen binding met de buurt mogelijk is. De burgemeester doet een beroep op aanwezigen om ervoor te zorgen de nieuwe buren zich thuis gaan voelen in de buurt. De gemeente onderschrijft het belang van een goede integratie en zal hier zelf ook in alle dorpen extra op inzetten.

Spreiding in het dorp
Aanwezigen pleiten voor verdeling van opvang over het hele dorp. Men verwacht stress en overlast en problemen tussen de nieuwe bewoners op één plek bij elkaar. De gemeente geeft dat er in ieder dorp een plek komt voor 40 mensen. Er komen per woonerf waarschijnlijk drie of vier gezinnen met statushouders wonen. Er zijn op dit moment maar zeer beperkt sociale huurwoningen beschikbaar in Roerdalen. Dit plan voorziet juist in extra huurwoningen. Als we deze oplossing niet kiezen, claimt het COA straks de woningen, waarschijnlijk via een nieuwe wet. Dan worden sociale huurwoningen erg schaars voor de rest van de woningzoekenden.  

Overlast en veiligheid
Omwonenden maken zich zorgen over overlast en de veiligheid. De gemeente geeft aan dat Wonen Limburg hierbij een rol heeft als verhuurder. Als er sterke overlast is, heeft de burgemeester een aantal beperkte bevoegdheden. In principe zijn de BOA en de wijkagent er voor de veiligheid. Het dossier van overlast moet goed gevuld zijn voordat er ingrijpen mogelijk is. Een huurder heeft ook veel rechten in Nederland.

Druk en smal
Er wordt aandacht gevraagd voor de drukte in de straat. Er zijn nu al parkeerproblemen. Er wordt geparkeerd op het looppad. Dit is de looproute van kinderen naar de school. Smal allemaal. Kinderen lopen over straat en mensen met rollator ook. De gemeente neemt deze aandachtspunten mee in het inrichtingsplan.

Andere oplossingen
Omwonenden willen in hun buurt liever permanente woningen. Of dat de gemeente zich concentreert op het bevorderen van de doorstroom. De gemeente kiest voor tijdelijke woningen omdat we niet weten hoe de woningmarkt er over 10 jaar uitziet. Waarschijnlijk zijn ze dan overbodig. Ook duurt het veel te lang om permanente woningen te bouwen. Dit is een crisissituatie, tijd speelt een belangrijke factor.

Hoe nu verder?
De gemeente informeert bij Wonen Limburg over de verdere mogelijkheden rondom de toewijzing en beperken doorstroom. Er komt een tweede bijeenkomst als de plannen meer concreet zijn. Omwonenden kunnen suggesties voor het inrichtingsplan mailen naar samendoen@roerdalen.nl. Aanmelden voor de klankbordgroep of de digitale nieuwsbrief kan via samendoen@roerdalen.nl. Op de website staat bij www.roerdalen.nl/tijdelijke-huisvesting meer informatie.

Op de foto: de locatie van het tijdelijke woonerf in Melick.

Verslag: Gemeente Roerdalen

Gepubliceerd: 09 JUN 2022 - 08:34