Zo blijf je in Posterholt straks kwiek

Zo blijf je in Posterholt straks kwiek

De gemeente Roerdalen stimuleert burgerinitiatieven om de sociale samenhang in de dorpen te versterken. Dat heeft inmiddels al in meerdere kernen geresulteerd in mooie burgerinitiatieven. In RoerdalenNU.nl laten we deze regelmatig de revue passeren. Wellicht dat ze ook voor andere dorpen een bron van inspiratie kunnen zijn. In deze aflevering belichten we een initiatief uit Posterholt om een beweeg- en wandelroute door het dorp aan te leggen.

In Posterholt zijn wij enkele jaren geleden als enthousiaste groep vrijwilligers gestart met het opknappen van de speeltuin aan de Rector van den Boornlaan. Van een uitgebluste speeltuin is deze nu veranderd in Speeltuin ’t Vinkenès waar kinderen vanuit het hele dorp graag naartoe komen om lekker te spelen op onder andere de fietscrossbaan, de water-/zandspeelplaats, het basketbalveldje en de nieuwe speeltoestellen. De vrijwilligersgroep wil echter niet alleen de jeugd in Posterholt in beweging krijgen! Er werd gezocht naar een concept voor volwassenen en we kwamen uit bij de KWIEK Beweegroute. Om dit plan te kunnen verwezenlijken benaderden wij allereerst de gemeente Roerdalen met onze plannen, die enthousiast reageerde. Nu is het inmiddels uitgegroeid tot een gezamenlijk project van de gemeente Roerdalen, De Zorggroep, De Postaert, Fysiotherapie Posterholt, De Beuk, Natuurlijk!Postert, Wonen Limburg en het Beweegakkoord. Samen gaan we er een geslaagd project van maken!

Wat is KWIEK Beweegroute?
De KWIEK Beweegroute wordt een wandel- en beweegroute van 1,3 kilometer in het centrum van Posterholt. Als alles lukt, is de route in het voorjaar van 2022 klaar. Het startpunt zal bij het Dorpshuis De Beuk komen. De route biedt leuke extra beweegopdrachten die u onderweg tegenkomt op stoeptegels. Zo traint u al wandelend uw balans, kracht, mobiliteit en uithoudingsvermogen. Bijvoorbeeld door te slalommen om paaltjes of hoog te reiken bij een lantaarnpaal. Hierbij maakt u gebruik van allerlei straatmeubilair. Bij het start- en tevens eindpunt zal een informatiebord komen, waarop de route en de diverse opdrachten te vinden zijn. In het dorpshuis kan men samenkomen of nakletsen onder het genot van een kopje koffie. Informatiefolders over de route zullen onder andere bij de diverse partners te vinden zijn. Meer informatie vindt u nu al op http://kwiekbeweegroute.nl.

Voor wie is de KWIEK beweegroute?
De route is bedoeld voor iedereen, jong en oud! Met de KWIEK Beweegroute kan iedereen die fit wil blijven verantwoord bewegen. Een aantal van onze partners zal met hun cliënten/bewoners/leden de route lopen om meer bewegen te stimuleren of gerichte oefeningen te doen. Iedereen staat vrij om zelf de route te lopen, dit kan individueel of, wat wij nog liever zien, in groepsverband!

Wat willen wij stimuleren?
Wij willen niet alleen beweging stimuleren, maar ook de saamhorigheid in het dorp en de mogelijkheid tot ontmoeting. Hoe mooi zou het zijn wanneer mensen op deze wijze nieuwe contacten kunnen leggen? Elkaar op die manier een hart onder de riem kunnen steken of elkaar kunnen helpen? Door corona en de lockdowns voelen veel mensen zich eenzaam en niet gehoord. Een beweegroute kan voor veel mensen net dat ene verschil maken.

Hoe start je een burgerinitiatief?
Wilt u zelf een burgerinitiatief starten? Dorpscontactpersonen van de gemeente Roerdalen kunnen hierbij helpen. Financiële middelen zijn vanuit diverse “potjes” te verkrijgen. Bij dit project hebben bijvoorbeeld de gemeente Roerdalen, het beweegakkoord en de overige initiatiefnemers de kosten samen gedekt. Wilt u meer informatie? Neem contact op met Annemieke Drohm, e-mail: annemiekedrohm@gmail.com

Is in jouw dorp ook een initiatief dat inspirerend kan zijn voor andere kernen in Roerdalen? Meld je aan via redactie@roerdalennu.nl.

Op de Foto: Tijdens de KWIEK Beweegrout krijgen de deelnemers onderweg allerlei leuke beweegopdrachten.

Tekst: Annemieke Drohm – Foto: Kwiekbeweegroute.nl

Gepubliceerd: 03 FEB 2022 - 08:31
Laatste update: 03 FEB 2022 - 11:01