Waarom zijn verkeersmaatregelen in Sint Odiliënberg nodig?

Waarom zijn verkeersmaatregelen in Sint Odiliënberg nodig?

Bewoners van de Schaapsweg in Sint Odiliënberg hebben bij de gemeente bezwaar gemaakt tegen de tijdelijke verkeerbesluiten om tijdens de afsluiting van de Roerbrug het verkeer door Sint Odiliënberg te kunnen te leiden. Een van de maatregelen is om gedurende de werkzaamheden aan de Roerbrug ook vrachtverkeer zonder vergunning toe te laten op de Schaapsweg. Verder wordt er gedurende die periode op de Schaapsweg een tijdelijke voorrangsregel ingesteld en een parkeerverbod aan beide zijden van de rijbaan. Waarom zijn al die verkeersmaatregelen nodig?

De verkeersveiligheid op de Schaapsweg is al jaren onderwerp van discussie. Het is een drukke weg, met veel vracht- en zwaar landbouwverkeer, waar vaak te hard wordt gereden. De gemeente is van deze problematiek op de hoogte, maar doet volgens de bezwaarmakers Henk en Ellen Bijsterbosch te weinig om de gemiddelde snelheid naar beneden te brengen en vrachtverkeer zonder vergunning te weren. Met het tijdelijk intrekken van het rijverbod voor vrachtwagens (uitgezonderd bestemmingsverkeer) en het instellen van een voorrangsregeling en parkeerverbod wordt de situatie er alleen nog maar slechter op, vrezen ze. “Het instellen van de tijdelijke voorrangsregel levert meer gevaarlijke en daarmee ongewenste situaties op dan noodzakelijk is voor de doorstroming van verkeer”, zeggen ze in het bezwaarschrift. “Hetzelfde geldt voor het tijdelijk openstellen van de Schaapsweg voor alle vrachtverkeer. Hierdoor zal de verkeersveiligheid afnemen en de kans op ernstige ongelukken toenemen.” Volgens de bezwaarmakers wordt er geen rekening gehouden met de belangen van de bewoners van de Schaapsweg en aanliggende straten. In hun bezwaarschrift dragen ze diverse suggesties en alternatieven aan om de overlast op de Schaapsweg te beperken. Ook vragen ze zich af waarom de werkzaamheden juist nu moeten plaatsvinden en niet in de zomer als er minder verkeer is. Ze merken verder op dat de gemeente niet met de inwoners gecommuniceerd heeft over de maatregelen. “Naar onze mening weegt de betere doorstroming niet op tegen de nadelige effecten voor de bewoners”, aldus het echtpaar.

Provincie
Wethouder Roland Slangen laat desgevraagd weten dat de werkzaamheden aan de Roerbrug worden uitgevoerd in opdracht van provincie Limburg. Het is dan ook primair aan de provincie om met de omgeving te communiceren. De gemeente heeft bij de provincie aangedrongen om de werkzaamheden binnen een zo kort mogelijke termijn uit te voeren zodat de afsluiting van de brug tot een minimum beperkt blijft. Slangen zegt dat de gemeente gevraagd heeft om de werkzaamheden niet verder naar achter te schuiven aangezien Roerdalen aansluitend wil starten met de herinrichting van de Markt in Vlodrop. Tijdens de werkzaamheden aan de Roerbrug gaat door Vlodrop een omleidingsroute lopen en dat kan niet al het centrum van Vlodrop op de schop gaat.

Aanpassingen
Slangen legt uit dat de provincie een aantal grootschalige omleidingsroutes inzet. Verkeer dat echter doorrijdt tot in Sint Odiliënberg zal via de Schaapsweg naar Linne en Roermond worden gestuurd. Omdat de provincie en gemeente, zeker de eerste weken van de afsluiting, een toename van het verkeer over de Schaapsweg verwachten, zijn de voorgenomen tijdelijke aanpassingen op de Schaapsweg nodig. De suggestie om de brug gedeeltelijk open te houden is gezien de noodzakelijke werkzaamheden niet mogelijk. De suggestie om op de Schaapsweg tijdens de afsluiting van de brug eenrichtingsverkeer in te stellen, is volgens Slangen geen goed idee. “Er gaat dan extra verkeer door de kern van Sint Odiliënberg rijden. Dit is een bewuste afweging geweest tijdens de voorbereiding.”

Controle
De wethouder merkt tenslotte op dat de gemeente afgelopen jaar enkele keren controle heeft gedaan naar vrachtwagens die op de Schaapsweg rijden. Hierbij blijkt ongeveer een kwart geen bestemmingsverkeer. “In tegenstelling tot wat de bezwaarmakers beweren is hier dus wel aandacht voor. Ook voor komend jaar staan weer enkele controles op de planning.”

Op de foto: Inwoners vrezen dat door de afsluiting van de Roerbrug gevaarlijke situaties ontstaan op de Schaapsweg in Sint Odiliënberg.

Tekst en foto: Redactie RoerdalenNU.nl

Gepubliceerd: 27 OKT 2022 - 15:50
Laatste update: 02 NOV 2022 - 08:09