Vrijwilliger met een gouden randje

Vrijwilliger met een gouden randje

Verenigingen zijn het sociale kapitaal van de gemeente Roerdalen. Zij zorgen voor binding en samenhang in wijken, buurten en dorpen. Maar wat zou het verenigingsleven zijn zonder de inzet van vrijwilligers? In deze rubriek zetten we inwoners in het zonnetje die zich vrijwillig inzetten voor Roerdalense verenigingen. In deze aflevering Margo van Welbergen-Lennaerts van Jong Nederland Herkenbosch.

“Een vrijwilliger met een gouden randje.” Dat zeggen bestuursleden van Jong Nederland Herkenbosch over Margo van Welbergen-Lennaerts. “Al sinds 2005 is Margo bestuurslid en belast met taken zoals het werven van nieuwe leiding om de groepen draaiende te houden. Daarnaast legt Margo als lid van de kampwerkgroep de contacten met de beheerder van de kampplaats, neemt ze organiserende taken op zich en zorg ze ervoor dat we tijdens het kamp niets te kort komen.”

Jeugdherinneringen
Jong Nederland Herkenbosch, voorheen Jeugd Ontspanningsclub (JOC), bestaat sinds 1964. Al meer dan 58 jaar bewaren heel veel mensen uit Herkenbosch geweldige jeugdherinneringen aan de jeugdclub. Momenteel zijn er zo’n kleine 100 jeugdleden en 40 personen aan leiding en bestuur. Binnen Jong Nederland Herkenbosch zijn meerdere bijzondere vrijwilligers actief, maar Margo van Welbergen-Lennaerts verdient het volgens het bestuur om eens extra in het zonnetje te worden gezet. “Tijdens het kamp is Margo veel uurtjes te vinden in de keuken als kookstaf. Zeulen met kilo’s aan boodschappen is haar niet vreemd. Rust is er pas als de laatste ketel is afgewassen en het aanrecht blinkt. Dan wacht de beloning in de tent: een glaasje wijn en een toastje met salade. Door de dag heen heeft ze als een sloot zwarte koffie verwerkt.”

Drijvende kracht
Margo is ook jarenlang een drijvende kracht achter de pietentocht en de Moonwalk geweest. Ze is altijd aanwezig op Koningsdag om de kinderen een leuke dag te bezorgen en bij iedere activiteit van Jong Nederland Herkenbosch is ze gegarandeerd van de partij. “Ze is ook onze raadgever als het gaat over subsidies en andere gemeentelijk zaken. Van deze kennis maken wij graag gebruik.” Daarnaast is Margo jarenlang actief geweest binnen de buurtvereniging Oortjesveld 1. Ook hiervoor zette ze vele activiteiten op touw. Ook zette ze zich binnen de Oudervereniging van de basisschool als brigadier in voor de verkeersveiligheid van de schoolkinderen.

Aderen
Het verenigingswerk stroomt al van jongs af aan door haar aderen. Als kind was ze al lid van de jeugdclub in Beesel, waar ze geboren en opgegroeid is. Later was ze ook als leiding actief bij Jeugdclub Melick waar haar vriendje Peter (inmiddels al 35 jaar haar man) in de leiding zat. De liefde voor de club heeft Margo doorgegeven aan haar dochters. Zowel Lisan als Anniek waren van kleins af aan lid van Jong Nederland en beiden groeiden door tot leiding. De jongste dochter Anniek is tot op de dag van vandaag algemeen staflid en al net zo plichtsgetrouw als haar moeder. “We kunnen altijd op haar hulp rekenen, niet alleen voor activiteiten met de kinderen maar ook voor de organisatie van het leidingweekend of de borrelwerkgroep.”

Servicebalie
Als je denkt, waar ken ik Margo van? Dan kan het heel goed zijn dat ze je met een vraag geholpen heeft aan de servicebalie op het gemeentehuis of zag en hoorde je haar in de kerk tijdens een lezing of een avondwake. Misschien heeft ze wel jullie huwelijk bezegeld als bijzonder ambtenaar van de burgerlijke stand of heb je haar gespot in een geel/oranje veiligheidshesje tijdens een optocht in het dorp als verkeersregelaar.
Voor het bestuur van Jong Nederland staat het vast. “Het is niets te veel gezegd als we Margo een vrijwilliger noemen met een gouden randje. Margo houdt van mensen maar nog meer houden mensen van Margo! Lieve Margo, bedankt voor je inzet! We hopen nog jarenlang op je te kunnen rekenen!”

ROERDALENNU ZET VRIJWILLIGERS IN HET ZONNETJE
Ongetwijfeld zijn er ook binnen uw vereniging mensen zoals Margo die het verdienen om eens in de schijnwerper geplaatst te worden. Die altijd maar weer klaar staan om de handen uit de mouwen te steken en voor wie niets te veel is. Lieve mensen die eerder aan anderen denken dan aan zichzelf. Maar bijvoorbeeld ook leden die al vele jaren trouw zijn aan hun vereniging of een langjarig jubileum vieren. Graag ontvangen we namen van personen die hier volgens u voor in aanmerking komen. Stuur een omschrijving van hun inzet/verdiensten in via redactie@roerdalennu.nl 

 

Gepubliceerd: 26 MEI 2022 - 08:18
Laatste update: 27 MEI 2022 - 09:03