''Voor voorspellingen moet je op de kermis zijn!''

''Voor voorspellingen moet je op de kermis zijn!''

Hoe vaak praten we met elkaar over het weer? Eigenlijk iedere dag wel, soms wel meerdere keren. Omdat het weer nu eenmaal bij ons dagelijkse leven hoort. Om niet helemaal afhankelijk te zijn van tegelwijsheden of verhalen uit grootmoederstijd, bestaan er gelukkig weermannen en weervrouwen. Mensen die zich beroepshalve met het weer bezighouden. Of, zoals in het geval van Ben Effing van Meteo Roerstreek, die een uit de hand gelopen hobby hebben. Weer of geen weer, ik rij naar Montfort voor een nadere kennismaking met Ben.

Tekst en foto: Freek Noten

Ja hoor, het regent op de dag van onze afspraak. Toeval? Afgaande op onze ervaringen met het weer de afgelopen weken: nee. Ben Effing stelt me gerust, er komt beter weer aan. Hij heeft de belangstelling voor het weer niet van een vreemde. Ben: “Mijn vader had altijd al interesse voor het weer, hij keek vaak naar de lucht en de wolken, en kon dan iets zeggen over welk weer we konden verwachten. Als kind fascineerde mij dit al. Gaandeweg ben ik me gaan verdiepen in alles wat met het weer te maken heeft. In die tijd waren er nog geen computers, maar een eenvoudig weerstation behoorde al snel tot mijn bezit. Het vervolg laat zich raden”.

Hobby
Terwijl Ben zijn hele werkzame leven in de hydrauliek actief was (u weet wel, van bulldozers, graafmachines en vorkheftrucks), werd het weer steeds meer zijn hobby. Vanaf 1975 ging hij gegevens over het weer noteren. Ben: “Op een bepaald moment kwam ik in contact met Olaf Eckhardt uit St. Odiliënberg. Samen hebben we Meteo Roerstreek opgesteld, waarbij we nu dagelijks een weersverwachting voor deze streek publiceren. ’s Ochtends om half zes sta ik op, ik steek mijn neus even in de buitenlucht en ga dan de weerkaarten bestuderen. Op basis daarvan maak ik de weersverwachting voor die dag. Vaak wordt die ’s avonds nog even bijgesteld, omdat er in de loop van de dag nog wel iets kan veranderen”.

Weerstation
‘Niets is zo veranderlijk als het weer’. Die uitspraak past in een lange rij van uitspraken of verzinsels over ons weer. Ben: “Klopt, het weer is zolang de mensheid bestaat een belangrijk gespreksonderwerp geweest. Je staat ermee op en gaat ermee naar bed. Met moderne technieken en computers kunnen wij nu met behulp van weerstations op vijf plekken in Roerdalen een beter inzicht geven in wat ons te wachten staat. Zelfs als ik enkele dagen wegga, kan ik dankzij mijn laptop toch mijn werk doen. Dat had mijn vader vroeger niet kunnen bedenken”.
Sinds kort staat er ook een weerstation op de Meinweg. Ben: “Dat levert een schat aan gegevens op. Bijvoorbeeld dat het op de Meinweg veel meer regent dan in de kernen van Roerdalen. Die liggen immers in een dal. Afgelopen mei is er op de Meinweg 250 mm neerslag gevallen, dat is erg veel”.

Weersverwachting
Ben is elke dag wel enkele uren bezig met zijn hobby. “Ik wandel en fiets ook erg graag, maar het weer heeft toch vaak voorrang. Mijn vrouw houdt wel een oogje in het zeil, zodat ik het niet overdrijf. Ga maar na: weerrubrieken voor OR6 en ML5, de sociale media gebruiken zodat we veel mensen kunnen bereiken, het kost allemaal tijd”.
Toch houdt hij ook voldoende tijd over voor zijn kinderen en kleinkinderen. Maar ook dan gaat het weleens over het weer. “Een kleinzoon, die een flink stuk moet fietsen om op school te komen, vraagt opa natuurlijk weleens wat het weer de komende dagen doet. Daarnaast zijn er genoeg organisaties of evenementen, die een weersverwachting van mij vragen. Dat doe ik uiteraard met alle plezier. Voorspellen doe ik niet, daarvoor moet je maar naar de kermis gaan”.
Heeft hij het altijd bij het rechte eind? “Meestal wel, maar soms zit ik ernaast. Gelukkig heb ik nog nooit boze reacties gehad. Het weer is wel belangrijk, maar toch weer niet zo heel belangrijk. En dat is maar goed ook”.

Meer weten? Kijk op www.meteoroerstreek.nl

Gepubliceerd: 10 JUL 2024 - 14:55
Laatste update: 14 JUL 2024 - 08:57