Volwassenenorkest Roerdalen nu al schot in de roos

Volwassenenorkest Roerdalen nu al schot in de roos

Is een kunstgebit een probleem bij het bespelen van een instrument? Kan iemand met een longziekte een instrument bespelen? Allemaal vragen die dinsdagavond op tafel kwamen tijdens het informatie-uurtje over de oprichting van het Nieuw Talent Orkest Roerdalen.

Tafels en stoelen moesten in de haast worden bijgezet. En de kopiemachine moest worden opgestart om halsoverkop inschrijfformulieren bij te drukken. Het initiatief van een aantal muziekverenigingen uit Roerdalen om een muziekkorps voor volwassenen te beginnen, blijkt al voor er een noot geklonken heeft een succes. Ruim zestig inwoners van alle leeftijden en afkomstig uit alle dorpen van Roerdalen en Maria Hoop bezochten vorige week in Melick de informatiebijeenkomst over de oprichting van het Nieuw Talent Orkest Roerdalen. Van de aanwezigen gaven er zich zo’n vijftig op om de uitdaging aan te gaan in tien weken tijd een muziekinstrument te leren bespelen. Het zou dus zomaar kunnen dat Roerdalen aan het einde van dit jaar een compleet muziekkorps rijker is.

Slotconcert
Nieuw Talent Orkest Roerdalen is een superleuk muziekproject voor volwassenen. Mensen kunnen er zonder muzikale ervaring of kennis een blaas- of slagwerkinstrument leren bespelen. Het initiatief komt van de harmonieën van Melick, Posterholt, Sint Odiliënberg en de fanfares van Vlodrop, Maria Hoop en ’t Reutje. In tien repetities wordt toegewerkt naar een feestelijk slotconcert waaraan ook de deelnemende verenigingen medewerking verlenen. Tijdens de repetities worden de nieuwe muzikanten ondersteund door ervaren leden uit de diverse korpsen.

Plezier
De initiatienemers gaan er niet vanuit dat er de komende tien weken zomaar een nieuwe Candy Dulfer, Berdien Stenberg of Erik Vloeimans in Roerdalen zal opstaan. Het in Friesland bedachte concept van het Nieuw Talent Orkest is gericht op laatbloeiers, zij-instromers, herintreders of iedereen die altijd al eens een instrument heeft willen bespelen, maar daar in zijn jonge jaren nooit aan toe is gekomen. Het plezier in samen muziek maken en het sociale aspect staan gedurende het hele traject voorop. De verenigingen zorgen voor het instrument, de lessenaar en de lesmethode. Door ondersteuning van de gemeente Roerdalen kunnen de kosten voor de deelnemers beperkt blijven tot 75 euro voor het hele project. Kartrekker in Roerdalen is Harry Wolters uit Melick, die bij de Koninklijke Harmonie van Roermond al vele jaren met groot succes een volwassenenorkest leidt.

Test
De aspirant muzikanten mogen in principe zelf kiezen welk instrument ze willen bespelen. Maar alle deelnemers worden de komende weken door Harry Wolters uitgenodigd voor een individuele test om te kijken of het gewenste instrument wel geschikt is. De deelnemers krijgen het instrument mee naar huis om te oefenen. Stip op de horizon is een gezamenlijk concert rond Kerstmis. Het vinden van een geschikte repetitiedag/-avond zal nog even een dingetje zijn. Om zoveel mogelijk muzikanten de kans te bieden om mee te kunnen doen, wordt de groep waarschijnlijk in tweeën gesplitst. De eerste gezamenlijke repetitie is op zondagmiddag 9 oktober. Dan komen de Friese bedenkers van het concept naar Melick om het startschot te geven.

Opgeven
Heb je het informatie-uurtje gemist? Geen probleem! Je kunt je nog tot 2 oktober opgeven bij Tiny Rongen via e-mail: arongen@home.nl. Ook voor informatie kun je bij haar terecht. Kijk voor meer informatie op: https://bit.ly/NTORoerdalen.

Op de foto: Zo’n zestig inwoners bezochten de informatiebijeenkomst over het Nieuw Talent Orkest Roerdalen.

Tekst en foto: Redactie RoerdalenNU.nl

Gepubliceerd: 20 SEP 2022 - 21:21
Laatste update: 22 SEP 2022 - 10:21