Verenigingen weer voorzichtig van start

Verenigingen weer voorzichtig van start

Verenigingen in Roerdalen starten hun activiteiten weer langzaam op. Dat gebeurt met in achting neming van de door het kabinet voorgeschreven veiligheidsmaatregelen. Maar het zal nog een tijdje duren voor het ‘oude’ verenigingsleven weer helemaal terug is.

Muziekverenigingen zouden na de persconferentie van 14 januari in principe weer mogen repeteren. “Een belangrijke stap voorwaarts”, zegt Björn Maessen van fanfare Wilhelmina uit Vlodrop. Toch maakte de vereniging in eerste instantie nog geen gebruik van deze verruiming. “Als bestuur hebben wij besloten om nog even te wachten om daadwerkelijk de repetities op te pakken voor het grote fanfareorkest. De besmettelijkheid van de nieuwe virusvariant baart ons nog zorgen. En veiligheid gaat voor alles.” Na de verdere versoepelingen die het kabinet vorige week afkondigde, heeft de fanfare alsnog besloten om haar gezamenlijke oefenavonden met fanfare St. Paulus uit Maria Hoop weer op te pakken. Zolang de anderhalvemeterregel geldt, zullen de repetities echter alleen in Maria Hoop kunnen plaatsvinden. Ook de repetities van het jeugdorkest Herkenbosch/Vlodrop en de lessen van de leerlingen zijn weer begonnen.

Zelf bepalen
Seniorenvereniging Vitaal Melick heeft weer diverse activiteiten opgestart. Yoga en line dansen zijn vorige week weer begonnen, het seniorenkoor deze week. “Onze deelnemers hebben een QR-code en houden de 1,5 meter afstand in acht”, zegt voorzitter Margriet Aerts-Welters. “Mondkapjes worden gedragen waar dat vereist is. Tevens is er vooral ook de ruimte voor de senioren om zelf te bepalen of ze al aan de slag willen. Er zijn leden die nog voorzichtig willen zijn. Heel begrijpelijk.”

Behoefte
Fanfare Sint Wiro uit ’t Reutje is inmiddels ook weer gestart met repeteren in groepsverband. “Onder de muzikanten was duidelijk te merken hoe groot de behoefte was om weer gezamenlijk muziek te maken”, laat bestuurslid Marcel Peters weten. “Menigeen moest zich wel weer opwarmen, maar ‘het-samen-muziek-maken-gevoel’ was duidelijk voelbaar en laat ook zien hoe belangrijk dit is.”
Blijdschap ook bij voetbalvereniging SNA uit Montfort. “Trainen op ons sportcomplex is nu weer voor iedereen op een normale manier toegestaan. Alle leeftijdsgroepen zullen hier dan ook gebruik van maken. We kijken er naar uit om binnenkort ook weer wedstrijden te spelen en toeschouwers te mogen begroeten”, meldt secretaris Eric Jost.

Sociale element
Harmonie Concordia Melick heeft de repetities voor het grote orkest, de jeugdharmonie en de slagwerkers weer opgepakt. “Fijn dat we weer bij elkaar kunnen komen om onze hobby te beoefenen!”, zegt bestuurslid Jos Vervuurt. Door de nog steeds beperkende maatregelen zoals het dragen van een mondkapje, 1,5 meter afstand houden en QR-toegangscontrole, nemen diverse muzikanten nog niet aan de repetitie deel. En na 22.00 uur moet de deur op slot. Een derde helft zit er bij een avondrepetitie dus nog niet in. Vervuurt: “Dus ja, er kan weer muziek gemaakt worden. Maar nee, dit gaat nog niet als vanouds. Het sociale element van het verenigingsleven - dat bij Concordia altijd hoog in het vaandel heeft gestaan - komt door de crisis, die nu al bijna twee jaar duurt, niet meer tot zijn recht. Op muzikaal gebied heeft de vereniging ingeleverd, dat is zorgelijk. Natuurlijk gaan we met zijn allen proberen om weer terug te komen op het oude niveau, zowel muzikaal als sociaal, maar dat zal zeker nog enige tijd duren!”

Op de foto: Harmonie Concordia uit Melick heeft de repetities weer hervat.

Tekst: Redactie RoerdalenNU.nl - Foto: Facebook Harmonie Concordia

Gepubliceerd: 03 FEB 2022 - 09:01
Laatste update: 03 FEB 2022 - 10:17