Verbouwing dorpshuis De Harch loopt vertraging op

Verbouwing dorpshuis De Harch loopt vertraging op

De voorgenomen verbouwing van cultureel centrum De Harch tot dorpshuis van Herkenbosch heeft door allerlei oorzaken vertraging opgelopen.

Vorige week was in De Limburger een artikel te lezen waarin aandacht werd geschonken aan de dorpshuizen in de gemeente Roerdalen. Het accommodatiebeleid van de gemeente Roerdalen had geresulteerd in dorpshuizen voor de zes kernen. Vlodrop verkeert nog in een fase van planuitvoering en besluitvorming en voor Herkenbosch geldt dat weliswaar de aanwijzing tot dorpshuis voor De Harch de gemeenteraad heeft gepasseerd, echter bouw- en verbouw heeft door vertraging in de vergunningverlening nog geen steen opgeleverd.

Vergunning
Hoewel in het artikel in de Limburger wordt aangegeven dat Herkenbosch een dorpshuis nieuwe stijl heeft, is de feitelijke situatie bij gemeenschapshuis De Harch sedert het gemeenteraadsbesluit van 16 december 2020 nog ongewijzigd. De aangevraagde bouwvergunning, ingediend op basis van de business-case die voor De Harch het predicaat “dorpshuis” opleverde, heeft tot op heden nog geen vergunning opgeleverd. De omgevingsvergunning, aangevraagd kort na het gemeenteraadsbesluit, gaf architect en aannemer en uiteraard ook het bestuur van Stichting De Harch het idee dat deze voor de zomer van 2021 kon resulteren in een verleende vergunning. De planning van de aannemer - start in juli 2021 en de oplevering in het voorjaar 2022 - was hierop gebaseerd. Het artikel in De Limburger lijkt deze situatie van het dorpshuis De Harch te Herkenbosch te hebben weergegeven.

Extra eisen
Hoewel de bouw van een drietal woningen direct naast De Harch weliswaar in een bouwproject voorzien waren, heeft dit consequenties gehad in relatie tot de gewenste uitbreiding van De Harch. Dit ondanks het gegeven dat het gemeentebestuur van Roerdalen vanaf 2014 over deze uitbreiding met het bestuur van De Harch in gesprek is geweest. Daarnaast hebben de extra eisen, onder andere in verband met geluid in het toekomstige Dorpshuis een geluidstechnisch onderzoek gevraagd, dat ten tijde van het raadsbesluit in december 2020 geheel niet in beeld was. Dit geluidstechnische onderzoek en de daarop te nemen beslissing hebben zelfs eind december opnieuw tot uitstel van de gevraagde vergunning geleid, dit ondanks de door het gemeentebestuur toegezegde extra aandacht ter bespoediging.

Overdracht
Naast deze vertraging in de vergunningverlening is ook de overdracht van De Harch van Kerkbestuur naar Stichting De Harch door de betrokken partijen nog niet geheel afgerond en ook daar wachten we op een eindbeslissing. Helaas is hierdoor de situatie thans niet overeenkomstig het artikel in De Limburger. Er is nog steeds geen schop in de grond gegaan en er is ook nog geen vergunning en het uitstel van de werkzaamheden heeft niet alleen consequenties voor de gebruikers van De Harch. Ook de gestegen prijzen in het afgelopen jaar en de voor de aannemer te plannen werkzaamheden zullen voor De Harch vragen om aanpassingen van dit project.

Hoe nu verder?
Nog steeds heeft Stichting De Harch er vertrouwen in dat wij op korte termijn een bouwvergunning kunnen verwachten en tevens de eigendomsoverdracht bij de notaris zien passeren. Ook de planning van de bouwactiviteiten zullen dan realisatie en oplevering in de loop van dit jaar maar zeker voor eind 2022 laten zien. Dat wij door de gegeven omstandigheden wellicht wat activiteiten uit het bouwproject naar een latere datum moeten verschuiven, proberen wij te voorkomen.

Inzameling
De inzameling in de gemeenschap Herkenbosch van sponsorgeld, tafels door de ondernemers en stoelen door de gebruikers van De Harch heeft inmiddels al een bedrag opgeleverd van zo’n 12.000 euro. Wij hadden hierbij gerekend op een bedrag van ongeveer 20.000 euro. Dit betekent dat nog lang niet al onze gebruikers en ook ondernemers - wellicht door de coronapandemie - een bijdrage hebben gestort voor onze inrichting. Mocht u dit nog vergeten zijn, laat dan blijken dat De Harch ook uw medewerking hard nodig heeft. Stort uw bijdrage op rekening Nr. NL 13 RABO 0364 5898 41 t.n.v. Stichting De Harch onder vermelding van “bijdrage meubels De Harch”

Activiteiten
Zodra wij de vergunning van de gemeente ontvangen, zullen wij met de aannemer aan tafel gaan om een planning te realiseren waarbij de activiteiten in De Harch zoveel als mogelijk door kunnen gaan. Eerst de nieuwbouw - aanbouw tussen De Harch en de woningen realiseren - klaar maken en daarna in De Harch zelf een update van het gebouw dat reeds 70 jaar als zodanig dienst heeft gedaan. Bij aanvang van de werkzaamheden zal een tekening van de vernieuwbouw in De Harch worden opgehangen en tijdens activiteiten in De Harch kunt u daarvan kennisnemen.

Tekst: Secr. Stichting De Harch, H.W.M. (Huub ) Willems, Stationsweg 13, 6075 CA Herkenbosch, tel. 06 – 57 33 26 70.

REACTIE GEMEENTE
Het artikel in de krant ging over de gedachte die achter de dorpshuizen zit. Samen doen! Inwoners en verenigingen die met een beperkte financiële bijdrage van de gemeente de dorpshuizen zelfstandig beheren en exploiteren. Reden voor het artikel was dat het ‘laatste’ dorpshuis in Vlodrop de goedkeuring van het college heeft gekregen. Het klopt dat het dorpshuis in Herkenbosch nog niet verbouwd is. Een besluit door de raad en geld beschikbaar stellen is niet hetzelfde als de schop in de grond. Een vergunning kan pas worden beoordeeld als hij is ingediend. Dan is ook pas bekend welke aanvullende onderzoeken nodig zijn. De uitvoering In Herkenbosch is ook vertraagd omdat er onduidelijkheid is over de eigendomspositie van De Harch. Wij zijn met de stichting en het kerkbestuur in overleg hoe we dit, rekening houdend met verschillende belangen, het beste kunnen regelen. De gemeente is bereid de stichting een lening te verstrekken. Zodat de bouw snel kan beginnen en ook Herkenbosch een mooi Dorpshuis rijk is!
Wethouder Jan den Teuling


Op de foto: De verbouwing van De Harch tot dorpshuis heeft vertraging opgelopen.

Gepubliceerd: 27 JAN 2022 - 10:20
Laatste update: 27 JAN 2022 - 10:57