Veel interesse in Roerdalen om woning te verduurzamen

Veel interesse in Roerdalen om woning te verduurzamen

Onder de inwoners van Roerdalen bestaat veel interesse om hun woning te verduurzamen. Dat blijkt uit een onderzoek dat in opdracht van de gemeente is uitgevoerd. Vooral voor de aanschaf van een warmtepomp bestaat veel interesse.

Tekst: Redactie RoerdalenNU.nl - Bron: Onderzoek Flycatcher - Foto: Freepik.com

In opdracht van gemeente Roerdalen heeft bureau Flycatcher in december 2023 een onderzoek uitgevoerd over duurzaamheid. De gemeente wil door middel van het onderzoek in kaart brengen wat inwoners belangrijk vinden met betrekking tot duurzaamheid en waar de gemeente zich op zou moeten richten bij het uitstippelen van de nieuwe koers voor een duurzamer Roerdalen. In totaal hebben 334 respondenten deelgenomen aan het onderzoek.

Warmtepomp
Op de vraag ‘Zou u uw woning willen verduurzamen?’ antwoordde maar liefst 81% van de respondenten met ‘ja’. Het leeuwendeel van de respondenten dat hierop ‘nee’ antwoordde, heeft hun woning al zo veel mogelijk verduurzaamd.
Mensen die hun woning willen verduurzamen hebben vooral veel belangstelling voor de aanschaf van een warmtepomp. Tegelijkertijd roept deze investering ook de meeste vragen op. Veel mensen willen meer informatie hierover, met name ook over hoe ze een warmtepomp kunnen betalen. Als geld geen rol speelde, zou zeventig procent van de deelnemers zondermeer een warmtepomp aanschaffen. Ook voor informatie bij het isoleren van de woning en het afkoppelen van regenwater is de belangstelling groot. Hoewel veel mensen behoefte hebben aan meer informatie over de diverse aanpassingen, geeft slechts elf procent van de respondenten aan interesse te hebben in een adviesgesprek hierover met een energiecoach van de gemeente. Vaak ook omdat ze geen geld hebben om de adviezen van de coaches te kunnen opvolgen.

Met de resultaten van het onderzoek wil de gemeente een nieuw koers uitstippelen voor verdere verduurzaming in Roerdalen.

Op de foto: Voor de aanschaf van een warmtepomp bestaat veel belangstelling.

Gepubliceerd: 12 FEB 2024 - 11:35
Laatste update: 17 FEB 2024 - 15:34