Vanavond: pittige agenda voor gemeenteraad

Vanavond: pittige agenda voor gemeenteraad

De gemeenteraad van Roerdalen krijgt op de valreep van zijn regeerperiode nog enkele pittige dossiers op zijn bord. Daarom begint de vergadering vanavond al om 19.00 uur. In verband met de coronacrisis komt de raad digitaal bijeen. De bijeenkomst is te volgens via OR6.

De raad wordt onder meer gevraagd goedkeuring te verlenen aan een vergunning voor de realisatie van kindercentrum Wee-Play en een kinderboerderij op het dorpspark Schepersheuvel (het voormalige voetbalveld) in Sint Odiliënberg. De voetbalvelden worden na de fusie van de voetbalverenigingen van Melick en Sint Odiliënberg niet meer gebruikt. Dit biedt kansen voor een nieuwe invulling. Tijdens verschillende bijeenkomsten wisselden de inwoners van Sint Odiliënberg ideeën uit. Twee van de deelplannen zijn het kindercentrum van Wee-Play en de kinderboerderij. Wee-Play kinderopvang ligt nu aan de Schaapsweg. De stichting werkt aan een plan om een nieuw kindercentrum te bouwen en wil dit doen in samenwerking met de kinderboerderij ‘t Brombemke. De raad wordt gevraagd om groen licht te geven voor dit plan.

Zonnepanelen
Een ander agendapunt betreft het veiligstellen van percelen in het gebied langs de A73 bij Montfort en Sint Odiliënberg voor de realisatie van onder meer velden met zonnepanelen. De gemeente wil op deze percelen het zogeheten Wet voorkeursrecht gemeenten (Wvg) leggen. Grondeigenaren zijn dan verplicht hun gronden eerst aan te bieden aan de gemeente Roerdalen. De gemeente wil hiermee de regie over het gebied zelf in handen houden en eventuele ongewenste ontwikkelingen tegengaan. Ook wordt de raad gevraagd een voorlopig krediet van drie miljoen euro beschikbaar te stellen om te investeren in de aankoop van gronden. In het verlengde hiervan buigt de raad zich tevens over criteria hoe om te gaan met de ontwikkeling en aanleg van zonneparken, meer speciaal Zonnepark Montfort op de stort.

Herbestemming
Ook de herbestemming van de kerk in Melick staat op de agenda. Het in stand houden en gebruik van het grote gebouw is voor de St. Andreasparochie een steeds groter blok aan het been. Daarom is het kerkbestuur al langer op zoek naar een mogelijkheid om het gebouw (deels) van de hand te doen. Die oplossing is nu gevonden. Projectontwikkelaar Thallia Groep wil de St. Andreaskerk verbouwen tot een complex met 18 woningen. Als de plannen doorgaan, kun je in 2023 onder meer een appartement kopen in de sacristie of de kerktoren. De raad wordt verzocht zijn fiat te geven aan de voorgenomen herbestemming van de kerk in Melick naar 18 woningen en een kapel.

De Blokhut
Nog een ingrijpend project is de toekenning van het predicaat Dorpshuis aan De Blokhut in Vlodrop met daaraan gekoppeld de bouw van een nieuwe sportzaal met foyer/ontmoetingsruimte op de plek van de huidige Roerhal. Om van De Blokhut een toekomstbestendig dorpshuis te maken, is een flinke opknapbeurt nodig. Op de plek van de te slopen Roerhal komt een nieuwe voorziening, samen met de al eerder geplande nieuwbouw van de school en kinderdagopvang. Deze nieuwe sportaccommodatie voorziet in een sport-/activiteitenzaal van 32 bij 16 meter. Hierin kunnen meer en grotere (sport)activiteiten en evenementen gehouden worden. Ook wordt er geld uitgetrokken om de verkeerssituatie ter plaatse aan te passen. Burgemeester en Wethouders van Roerdalen zijn bereid om eenmalig ruim 2,3 miljoen euro te steken in het project. Aan de exploitatie van deze gemeenschappelijke voorzieningen wil de gemeente ieder jaar ruim een ton bijdragen. Het woord is nu aan de raad.

Tekst en foto: Redactie RoerdalenNU.nl

Gepubliceerd: 03 FEB 2022 - 08:44