Tricks en flips voor de koning

Tricks en flips voor de koning

Roerdalen Hangout is een ontmoetingsplek voor jongeren. In deze rubriek komt van alles aan bod wat jeugd en jongeren uit onze gemeente bezighoudt. In deze aflevering het verhaal van de Melickse freerunners Finn Braun en Peet Tulen. Zij mochten op Koningsdag in Maastricht hun skills tonen aan de koninklijke familie. Welkom in de wereld van de backfull, kong, lazy, frontfull en a-twist.

Oei, als dat maar goed gaat. In de gymzaal op de Donderberg in Roermond is met behulp van allerlei turntoestellen een soort hindernissenparcours opgebouwd. Een stuk of vijftien jongeren proberen telkens stukjes van het traject over te steken. De obstakels die ze op hun pad tegenkomen, gebruiken ze als hulpmiddel om er met allerlei adembenemende capriolen overheen te springen. Voor de leek ziet het er allemaal tricky uit, ook al liggen er bij iedere hindernis dikke matten ter bescherming. Hoe vaak hij al bij de eerste hulp op Laurentius heeft gezeten, willen we van Finn Braun weten. “Ik ben best vaak gevallen, maar heb nog nooit iets gebroken”, zegt hij. “Wel een paar keer wat gekneusd. Je krijgt de basisbeginselen goed aangeleerd. En als je die goed beheerst en je daaraan houdt, kan er weinig gebeuren.” Peet Tulen vult aan: “We hebben geleerd hoe je moet vallen. Als je weet wat je doet, is het veel minder gevaarlijk dan dat het eruit ziet.”

Technieken
Finn en Peet (allebei 13 jaar) zijn lid van Minded Motion. Deze organisatie biedt lessen en workshops in freerunning aan. Een jongerensport in groei. Meer dan 1800 jongeren krijgen er wekelijks op 25 verschillende locaties in Limburg en Brabant les. U heeft vast wel eens filmpjes voorbij zien komen van jongeren die in een stad met sierlijke bewegingen tegen een muur op lopen of over auto’s heen springen. Dat is freerunning. In de jaren tachtig ontstaan in Parijs. De technieken die de deelnemers gebruiken zijn overgenomen uit de gymnastiek, verschillende vechtsporten en breakdancing. “Het mooie van deze sport is dat je niet gebonden bent aan regels, maar alles vrij kunt doen en zelf kunt verzinnen”, legt Peet uit. Freerunning staat voor het ultieme gevoel van vrijheid, lichaamscontrole en kracht, oftewel de 5 F’s: Fun, Freedom, Fitness, Friendship en Fulfilment. Daarbij hoort ook een eigen kledingstijl. “Het is niet zo dat freerunners zomaar in de wilde weg wat kunsten uithalen”, vertelt trainer Koen Heijen, die zestiende van de wereld is op het onderdeel style. “Het gaat erom dat je moet weten wat je kunt. Controle houden over je hele lichaam en geest. Daarom gebeuren er ook zo weinig ongelukken.”

Kick
Finn en Peet doen al vijf jaar aan freerunning. Via filmpjes op YouTube raakten ze in de ban van de sport. YouTube is voor freerunners de grote inspiratiebron. Telkens als ze weer een filmpje met een vette move voorbij zien komen, proberen ze die op de training na te doen. “Dat is ook de kick van deze sport”, zegt Finn. “Als je een nieuw trucje leert, geeft dat een heel cool gevoel.”
Het tweetal behoorde tot de groep van Minded Motion die was uitgenodigd om tijdens koningsdag in Maastricht een clinic te verzorgen voor de koninklijke familie. Daarbij werden de beide Melickse scholieren aangesproken door koningin Máxima en prins Maurits. Ze waren erg geïnteresseerd in de sport en wilden er meer van weten. “Het is best wel heel tof dat we voor de koning van Nederland hebben mogen optreden”, kijkt het tweetal terug op deze dag. Freerunning wordt vanaf 2024 een Olympische sport. Dat zal voor de beide runners uit Melick nog wat de vroeg te komen. Maar als het aan Peet ligt is hij er in 2028 in Los Angeles in 2028 bij. “Dat is het doel dat ik in deze sport wil bereiken.”

Meer informatie over freerunning en Minded Motion: https://mindedmotion.com/nl 

Wil je meewerken aan de jongerenrubriek Hangout of - nog beter - lijkt het je leuk om deze serie van RoerdalenNU.nl zelf mee vorm en inhoud te geven, geef je dan op via redactie@roerdalennu.nl.

Op de foto: De freerunners Finn Braun (links) en Peet Tulen uit Melick.

Tekst en foto’s: Frank Vergoossen/RoerdalenNU.nl

Gepubliceerd: 30 JUN 2022 - 07:58
Laatste update: 01 JUL 2022 - 09:18