Toch nog een boomfeestdag in Roerdalen

Toch nog een boomfeestdag in Roerdalen

Vorig jaar was op 16 november de nationale boomfeestdag in Nederland. In onze gemeente vieren we dit niet meer op alle basisscholen. Dit is jaren geleden afgeschaft. In deze tijd niet te bevatten dat we dit niet overal willen. Wat is het toch mooi als je later, als je ‘groot’ bent, met jouw kids door het bos loopt en kunt aanwijzen welke bomen jij hebt mogen planten. Die van mij staat in de Exgaard in Melick. Gelukkig heb ik ontdekt dat je een “biezunjere boomfeestdag” ook gewoon zelf kan organiseren!

Geboorteboom voor Noor
Twee weken geleden schreef ik over de beuken van de Raot. Wij hebben feest gevierd met de 100-jarige bomen langs deze weg van Melick naar Herkenbosch. Op de nationale boomfeestdag mochten vijf basisschoolkinderen van Melick en Herkenbosch een boomfeest vieren. De kids, de Roersoldaote, hebben een van de markante beuken versierd. Daarna hebben we een jonge beuk langs de weg uitgedaan. De jongens hebben de kleine beuk samen met de jongste zoon van Wullem Simons geplant en geschonken aan baby Noor Snijders, een geboorteboom.
Noor heeft haar roots in de Waterschei. Ze is de kleindochter van de mulder van de meule, Bert Bremmers. Wij vierden dit met de aanwezigen waaronder wethouder Roland Slangen en de heer Sjra Fabri. Hij woont al 92 jaar in de Waterschei en heeft de boompjes groot zien worden. Nu loopt hij elke dag langs de bomen. Hij is dus de enige echte bomenopzichter van de Raot. ”Een boom van een boom doorgeven is een geweldig idee”, merkten de aanwezigen op. Hopelijk volgen nog meer van deze initiatieven. En horen we van de oudere inwoners van Roerdalen waar de andere 100-jarige bomen van St. Ludwig in onze gemeente staan.

Prijs
Het feest werd compleet gemaakt doordat dit idee werd uitgeroepen tot een van de tien mooiste boomfeestdagen van 2022. De organisatie van de nationale boomfeestdag, Staatsbosbeheer, beloonde mij in februari voor dit initiatief. Ik heb een compleet bomenlespakket gewonnen waarmee ik bomenlessen kan verzorgen op de basisscholen.
Noor kan nu haar hele leven zien hoe haar beuk en de bomen op de Raot groeien. Net zoals Sjra Fabri nog jaren hoopt op te passen op “zijn” bomen. En ik hoop over enkele jaren nog altijd bomenlessen te verzorgen zodat ik Noor nog meer over bomen kan vertellen.

Boomfeestdag
Terug naar de boomfeestdag 2023. De gemeente organiseerde deze week in samenwerking met IVN Limburg de jaarlijkse internationale boomfeestdag. Eén groep van één school uit Roerdalen mocht bomen planten. Dit jaar was de Berensprong uit Herkenbosch aan de beurt. De kinderen van groep 6 mochten met kinderen van de gemeente Niederkrüchten bomen planten op de Meinweg. Deze kids boffen maar weer. Zij behoren tot de kleine groep kinderen uit Roerdalen die een boomplantdag mag meemaken. Wie vindt dat de gemeente haar besluit over het schrappen van boomplantdagen voor alle scholen weer terug mag draaien?
Weet jij een mooi verhaal over een boom of bomen in onze gemeente. Laat het ons weten. Mail naar biezunjer@gmail.com.

Tekst: Joyce Hendrikx-Dirkx

Op de foto: Boomknuffelen tijdens de boomfeestdag langs De Raot.

Gepubliceerd: 01 MAA 2023 - 17:11
Laatste update: 01 MAA 2023 - 17:13