Stichting Leergeld: Geen kind mag buitenspel staan

Stichting Leergeld: Geen kind mag buitenspel staan

Geen kind mag buitenspel staan. Stichting Leergeld helpt kinderen in armoede meedoen. Gesprek met Wim Maassen, voorzitter van de Stichting Leergeld Roermond/Roerdalen.

Tekst: gemeente Roerdalen

Wat doet Stichting Leergeld nu precies en voor wie is jullie hulp bedoeld?
"Veel kinderen in onze regio leven in gezinnen waar armoede heerst. Door financiële zorgen kunnen zij vaak niet meedoen aan binnen- en buitenschoolse activiteiten die voor hun leeftijdsgenootjes heel normaal zijn. Wij richten ons op kinderen uit gezinnen met geldzorgen in de gemeente Roermond en Roerdalen. Onze missie is dat elk kind mee kan doen, omdat wij geloven dat nu meedoen betekent dat je later meetelt in de maatschappij. Wij helpen kinderen van 4 tot 21 jaar en zorgen ervoor dat ze niet buiten de boot vallen. We verstrekken geen geld, maar helpen bijvoorbeeld met schoolspullen, laptops, fietsen, lidmaatschappen voor sportverenigingen, kleding, muziek- en danslessen en zelfs verjaardagsgeschenken.

Hoe groot is het probleem van kinderarmoede in Roerdalen?
"In Roerdalen schatten we dat ongeveer 10% van de gezinnen met kinderen in armoede leeft, waarvan de helft langdurig. Dat betekent dat er in totaal zo'n 300 kinderen (tot 18 jaar) zijn die in deze moeilijke situatie zitten."

Hoe komen jullie in contact met gezinnen die hulp nodig hebben?
"We krijgen veel verwijzingen via instanties zoals de gemeente, VluchtelingenWerk, het wijkteam, de voedselbank, sportverenigingen, schuldhulpverlening en scholen. Daarnaast horen we ook via familie, vrienden, buren en andere gezinnen over kinderen die hulp nodig hebben. We zijn goed vindbaar via internet en sociale media. Ouders kunnen gemakkelijk contact met ons opnemen via onze website, e-mail of telefoon, waarna wij snel beoordelen of een gezin in aanmerking komt voor onze hulp."

Hoe reageren de kinderen en hun families als ze geholpen worden?
"Kinderen zelf weten vaak niet dat ze door Stichting Leergeld geholpen worden; dat is ook de opzet. Ouders zijn meestal erg blij en dankbaar, al zijn er ook die het als een recht zien om geholpen te worden. We krijgen regelmatig hartverwarmende reacties. Zo kregen we bijvoorbeeld een bericht van een moeder die een fashioncheque had ontvangen: ‘Hartelijk bedankt voor alle hulp. Ik had kleding nodig voor mijn kinderen en ben heel dankbaar voor dit bericht. Mijn dank is groot!’ Ook een ouder van wie de kinderen dankzij ons aan sport en kindervakantiewerk kunnen deelnemen, stuurde ons een bedankje."

Wat hebben jullie de afgelopen tijd bereikt?
"In 2023 hebben we in Roermond en Roerdalen met onze tien vrijwilligers meer dan 1000 kinderen kunnen helpen. En dat lijken we dit jaar ook te halen. Hiervan helpen we 200 kinderen Roerdalen. Dat is een verdubbeling als je dat vergelijkt in de periode rond corona. In totaal zullen we ongeveer 600 voorzieningen kunnen bieden."

Waar zijn jullie het meest trots op?
"Dat zoveel gezinnen ons weten te vinden en op de inzet van onze vrijwilligers. Zij doen dit werk onbetaald en vanuit hun hart. We zijn ook trots dat we dit en volgend jaar alle gezinnen die we helpen een dagje Efteling kunnen aanbieden. Dat is voor velen een onvergetelijke ervaring."

Wat hebben jullie nodig om de komende jaren verder te kunnen?
"We kunnen altijd hulp gebruiken! We zoeken vrijwilligers die gesprekken met gezinnen willen voeren en mensen met een onderwijsachtergrond die als contactpersoon voor scholen kunnen optreden. Daarnaast blijft financiële steun van de gemeente en donaties van inwoners, bedrijven en clubs essentieel voor ons werk. Tot slot roepen we iedereen op om goed om zich heen te kijken. Als je vermoedt dat een gezin in je buurt hulp nodig heeft, help ze dan om contact met ons op te nemen."

Wil je meer weten of zelf een bijdrage leveren? Kijk dan op leergeldroermond.nl.

Gepubliceerd: 06 NOV 2024 - 14:44
Laatste update: 09 NOV 2024 - 10:16