Stagnatie bij bouw van woonerven

Stagnatie bij bouw van woonerven

De realisatie van de tijdelijke woonerven in Roerdalen loopt vertraging op. De reden is dat de woningen op korte termijn niet leverbaar zijn. Ook voor de aansluiting van nutsvoorzieningen is een wachttijd.  

Voor de gemeente Roerdalen hebben de kleine woonerven waarmee de gemeente de woningnood wil aanpakken hoge prioriteit. Goede woningen in een snel tempo realiseren voor de drie doelgroepen (statushouders, vluchtelingen uit Oekraïne en starters uit onze gemeente) was en blijft het uitgangspunt. Hierbij is de gemeente echter afhankelijk van een aantal factoren die ze niet allemaal zelf in de hand heeft.

Denk hierbij aan het landelijke tekort aan materialen en arbeidskrachten. Dit was een van de redenen om met Wonen Limburg te kiezen voor een gefaseerde aanpak met minder woningen per dorp. De planning was om in november te starten met de bouw. Wonen Limburg heeft laten weten dat ze meer tijd nodig hebben. Hierbij stellen ze ook een ander type woning voor, namelijk woningen met een mechanische ventilatie. Dit is wenselijk vanwege de energiecrisis. Deze woningen zijn pas later leverbaar. De vertraging die hierdoor optreedt in de planning heeft de gemeente verrast.

Kabels en leidingen
Ook de planning van de aansluiting van kabels en leidingen staat onder druk. Ook hier doen de gemeente er alles aan om de urgentie te benadrukken richting de nutsbedrijven. De wachttijd bij semioverheden ook bij urgentie is een ander landelijk probleem. Deze wachttijd staat haaks op onze opdracht van het Rijk om het plaatsen van urgente doelgroepen te vergroten en versnellen.

Zorgen
Het college van B en W maakt zich zorgen over de ontwikkelingen. Vooral de plaatsing van statushouders dreigt in de knel te komen. Terwijl er juist voor deze groep zeer grote druk op ons wordt uitgeoefend vanuit de regio, provincie en het Rijk om hier huisvesting voor te regelen. “We bekijken op dit moment verschillende mogelijkheden om toch zo snel mogelijk goede huisvesting te kunnen bieden”, zeggen B en W. “Wij vergeten hierbij zeker niet de huisvesting voor lokale starters en spoedzoekers. Aan de betrokken medeoverheden en partnerorganisaties vragen we om zoveel mogelijk de praktische belemmeringen op te lossen. In de tussentijd worden we door de ontstane situatie gedwongen na te denken over alternatieven die voor een tijdelijke oplossing zorgen.”

In gesprek blijven
De gemeente houdt de inwoners op de hoogte over de planning en hoe het verder gaat. Het overleg met de inwoners van Vlodrop, Sint Odiliënberg en Melick gaat gewoon door. Deze bijeenkomst gaat over de integratie van de nieuwe buren. B en W vinden het gesprek hierover belangrijk en willen daarom graag zo snel mogelijk starten. Een uitnodiging hiervoor volgt na de zomervakantie.

Gepubliceerd: 22 JUL 2022 - 12:12
Laatste update: 22 JUL 2022 - 15:23