Sprookjesdecor voor opera in modern jasje

Sprookjesdecor voor opera in modern jasje

Een ruim twee eeuwen oude opera in een eigentijds jasje, een cast met regionale solisten van internationale allure, de crème de la crème van de Limburgse blaasmuziek, een prachtig koor en een sprookjesachtig decor. Allemaal argumenten om zaterdag in Montfort de uitvoering van de openluchtopera Der Freischütz mee te beleven.

Hoofdrolspeelster en zakelijk leider Fenna Ograjensek kijkt alvast uit naar de uitvoering in Montfort. “Der Freischütz is een voorstelling die heel erg verbonden is met de natuur”, vertelt ze. “Daarom vinden we het ook zo mooi om bij Kasteel Montfort te spelen. Als je komt aanrijden, zie je het kasteel al prachtig liggen. We proberen zoveel mogelijk gebruik te maken van alles wat het kasteel te bieden heeft en de mensen een onvergetelijke avond te bezorgen.”

Link
Der Freischütz van componist Carl Maria von Weber ging ruim 200 jaar geleden in première. De versie die Opera Compact en Het Productiehuis Valkenburg tijdens een tournee langs vijf locaties in Limburg op de planken brengen is een gloednieuwe, hedendaagse maar romantische bewerking daarvan. Het verhaal in vogelvlucht: Max wil trouwen met zijn geliefde Agathe, maar daarvoor moet hij wel eerst 'de vogel afschieten'. Om het lot een beetje te helpen, laat hij zich door de lepe Kaspar verleiden om zeven magische vrijkogels te gieten die hun doel nooit missen. Wat Max niet weet is dat zes van de zeven kogels gaan waar hij wil, maar dat de zevende gaat waar duivel Samiel wil. Een thema met een knipoog naar de huidige tijd. Fenna: “In onze maatschappij zijn we er bijna aan gewend geraakt, dat we alles kunnen krijgen en hebben wanneer we dat maar willen. Het verhaal van Der Freischütz herinnert ons er hopelijk aan, dat niet alles maakbaar is en dat als we ons geluk grijpen, dat ook soms/vaak ten koste gaat van een ander.”

Cultuur
Der Freischütz is een vrijwel volledig Limburgse productie. De hoofdrollen woorden gezongen en gespeeld worden door Pascal Pittie (Max), Thomas Bonni (Kaspar), Fenna Ograjensek (Agathe) en Bibi Ortjens (Ännchen). Oud-politicus Ger Koopmans neemt de rol van duivel Samiel voor zijn rekening. Componist Jesse Passenier uit Maastricht bewerkte de oorspronkelijke muziek. Hij verving de strijkers door blazers. Daardoor krijgt het werk niet alleen een meer moderner geluid mee, maar sluit het ook aan bij de rijke Limburgse cultuur van harmonieën en fanfares. Het voor deze gelegenheid samengestelde orkest bestaat uit professionele blazers van Limburgse bodem met regionale musici zoals onder andere trombonist Sandor Hendriks (Montfort), saxofoniste Sanne Mestrom (Maasbracht), hoornist Cleo Simons (Roermond) en saxofoniste Greetje Pletzers (Maasbracht). Bijzonder is ook de medewerking van schutterij Sint Urbanus uit Montfort.

Jongeren
Fenna hoopt met de voorstelling ook jongeren te trekken. “We doen er alles aan om de drempel te verlagen met behoud van kwaliteit. Door de brug te slaan naar de amateurwereld - de deelnemende schutterij en het koor - hopen we mensen uit te nodigen die normaal niet vlug naar een opera zullen gaan. Het maakt niet uit of je komt voor de mooie locatie, de "bekende" in de schutterij, de mooie muziek of gewoon voor een leuke avond. Wij geloven dat als je eenmaal bent geweest je bent verkocht! Opera is misschien 'oude muziek' maar we vertellen verhalen over thema's die nu spelen.”

Kaartverkoop
De uitvoering op Kasteel Montfort is de laatste van de serie van vijf. De voorstelling start zaterdag 3 september om 20.30 uur. Bezoekers zijn vanaf 20.00 uur welkom. Entreekaarten kosten 25 euro per persoon. Wilt u 100% zeker zijn van een toegangsbewijs? Koop uw kaarten dan vooraf online, via www.ticketkantoor.nl/shop/freischutz. 

Op de foto: Scene uit de opera Der Freischütz die zaterdag te zien is op Kasteel Montfort.

Tekst: Frank Vergoossen/RoerdalenNU.nl - Foto: Sanne Linssen

Gepubliceerd: 01 SEP 2022 - 08:12
Laatste update: 01 SEP 2022 - 08:18