Speciale honden beschermen schapen op de Meinweg

In Nationaal Park De Meinweg is een schaapskudde aanwezig die bijdraagt aan het beheer van de heide. Sinds de terugkeer van wolven in Nederland, die ook regelmatig in Limburg worden gezien, is het de taak van Staatsbosbeheer om de schapen zo goed mogelijk te beschermen. Bij de schaapskudde van De Wassum Landschapsbeheer op De Meinweg lopen daarom sinds kort twee kuddebeschermingshonden.

Vroeger was er geen schrikdraad en was het moeilijk om met doornstruiken een voor roofdieren ontoegankelijk verblijf voor schapen te maken. De schapen moesten dus op een andere manier beschermd worden. Voor dit doel worden al duizenden jaren kuddebeschermingshonden geselecteerd en ingezet. De eigen kudde beschermen zit letterlijk in hun genen. Deze honden opereren wanneer nodig heel zelfstandig en leren de kneepjes van het vak vooral van hun ouders. Vandaar dat de roots van deze honden in de Roemeense Karpaten liggen, waar de traditie van kuddebeschermingshonden nooit verloren is gegaan.

Hoe om te gaan met kuddebeschermingshonden?
De kuddebeschermingshonden hebben een belangrijke taak binnen de kudde en zijn dag en nacht bij de schapen om deze te beschermen tegen mogelijk bezoek van de wolf. De aanwezigheid van huishonden kan het werk van de herder en kuddebeschermingshonden verstoren. Daarom is het belangrijk dat de huishond altijd aangelijnd is en de directe omgeving van de schaapskudde vermijdt. Bij een lange lijn de hond kort houden als de kudde in de buurt is en zo nodig even omlopen.

Niet aaien
De kuddebeschermingshonden zijn geen honden om te aaien en we vragen afstand te houden tot de honden. De honden beschermen de schaapskudde en kunnen gaan blaffen als u langsloopt of te veel aandacht aan ze schenkt. Loop dan vooral door, want dan worden de honden vanzelf weer rustig. Volg ook altijd de aanwijzingen van de schaapsherder op. De komende tijd worden de herders en honden professioneel begeleid vanuit project Bescherm je Vee Limburg.

Voor meer informatie over kuddebeschermingshonden: www.canineefficiency.com. Bekijk ook de video bij dit bericht. 

Wolf in Limburg
Sinds 2020 heeft een wolf zich officieel gevestigd in Noord-Brabant. De betreffende wolf is echter begin dit jaar vertrokken. Niet veel later, net over de grens met Duitsland, is zijn aanwezigheid aangetoond doormiddel van DNA. Het gaat hier om alpine wolf GW1625M. Op dit moment heeft zich nog geen wolf gevestigd in Limburg.

Meer informatie over wolven en het melden van wolven waarnemingen: www.wolveninnederland.nl

De inzet van de kuddebeschermingshonden vanuit Project Bescherm je Vee wordt mede mogelijk gemaakt door de provincie Limburg.

Gepubliceerd: 01 JUN 2022 - 20:26
Laatste update: 01 JUN 2022 - 20:31