''Soms vertelden mensen mij meer dan aan meneer pastoor!''

''Soms vertelden mensen mij meer dan aan meneer pastoor!''

De echte stamgasten en bekenden uit Vlodrop hebben 11 maart allang in hun agenda staan. Dan neemt Frits van Helden van Café-Zaal Roerzicht namelijk afscheid. Zijn café en zaal zullen plaatsmaken voor nieuwbouw appartementen. Een langere carrière als cafébaas zit er niet in voor Frits. Een oogziekte speelt hem parten.

Terugkijken met Frits (57 jaar) betekent ook een duik in de plaatselijke geschiedenis. “Ik heb met iemand van de heemkundevereniging kunnen achterhalen dat in 1888 een vergunning is afgegeven voor een herberg op deze locatie. Feit is dat je ruim 135 jaar terug moet, toen mijn overgrootvader op deze plek is begonnen. Inmiddels zijn we vier generaties verder. Helaas stopt het hier.”

Persoonlijke contacten
Zijn dochter is advocaat en zag een toekomst in de horeca niet zitten. “Mijn oogziekte (Glaucoom, red) maakt mijn werk in deze zaak onmogelijk. Met pijn in mijn hart neem ik afscheid. Wat overblijft zijn de goede herinneringen.” En die zijn er genoeg. Het mooie aan het runnen van een café vindt Frits het contact met de gasten. “Die persoonlijke contacten zal ik vooral missen. Mensen komen hier met allerlei verhalen. Soms denk ik dat ik meer weet dan meneer pastoor.”

Roerzicht
Zoals gezegd komt er een eind aan een tijdperk van 135 jaar. Frits staat ook wel bekend als ‘Frits van Ine van Sjeng van Sjötte Teunke’. Frits: “Vroeger heette je Teunke als je iets kleiner van formaat was. De toevoeging ‘Sjötte’ heeft waarschijnlijk iets te maken met de plaatselijke schutterij. Die hadden toen een belangrijke functie.”
De naam ‘Roerzicht’ zegt het al: de nabijheid van de Roer heeft in al die jaren ook een belangrijke rol gespeeld. Bijvoorbeeld bij de overstromingen. ”Daar hebben wij ook wel last van gehad. Zo stond de kelder al eens blank, maar we hebben toen met enkele stamgasten de wacht gehouden bij de pompen. Tot diep in de nacht, uiteraard met de nodige pilsjes.” Uit de periode van de Eerste Wereldoorlog stammen de verhalen van militairen die de grens met Duitsland moesten bewaken. “Die hebben toen hier in huis geslapen.”

Zaal
Samen met zijn zus, Gerjo Heinen, is Frits opgegroeid in het café. In zijn jonge jaren runde Frits met zijn moeder, vader en zus het café gezamenlijk. Roerzicht was daarmee een echt familiebedrijf. Begin jaren 90 nam Frits met zijn toenmalige echtgenote de zaak van zijn ouders over. De zaak was een echt bruin café, met alle kenmerken die daarbij horen: trouwe stamgasten, kaartje leggen, verenigingen die het café als thuisbasis beschouwden. Frits: “De periode van het bruine café ligt al ver achter ons. Mijn ouders hebben in de jaren zeventig een zaal erbij gebouwd, waardoor de zaak veranderde. De omzet kwam toen vooral van bijeenkomsten zoals recepties, bruiloften, begrafenissen e.d. Dat waren topjaren, we waren bekend in de omgeving en iedereen wist ons te vinden. Natuurlijk was het hard werken. Soms moesten we op de vrije woensdag ook opdraven, nee zeggen kwam niet in ons op.”

Fietsen
Natuurlijk gaat hij het missen. “De laatste jaren ging het eigenlijk steeds moeizamer. Dankzij de steun van mijn vriendin heb ik het nog kunnen volhouden. Maar nu stopt het definitief. Hij heeft de zaak kunnen verkopen en inmiddels een ander huis in Vlodrop. Binnenkort hoopt hij te verhuizen. En dan? “Veel fietsen denk ik, mijn vriendin en ik hebben een duofiets met electrische ondersteuning. Daar maken we veel tochten mee. Ik wil me ook inzetten voor Visio, zodat slechtzienden en blinden meer gebruik kunnen maken van hulpmiddelen. Dat vind ik een goede zaak.”

Op zaterdag 11 maart vindt er een afscheidsreceptie plaats in Café-Zaal Roerzicht, van 19.30 tot 20.30 uur. Met aansluitend nog een gezellig samenzijn met een DJ en artiesten uit het dorp. Frits kijkt er naar uit. “Ik hoop dat er veel mensen komen. Als ze iets willen geven, liever geen bloemen. Doe maar een envelop, wij zorgen dat de inhoud ten goede komt aan het oogfonds, zodat zij nog veel onderzoek kunnen doen.”

Op de foto: Frits, zoals velen hem kennen achter de tap in Café Roerzicht.

Tekst en foto: Freek Noten

Gepubliceerd: 08 MAA 2023 - 14:46