Schola Cantorum zingt in Roerdalen

Schola Cantorum zingt in Roerdalen

Schola Cantorum komt naar Roerdalen. Het koor uit het Brabantse Oosterhout zingt tijdens hun koorweekend in Roerdalen op zaterdag 24 september om 19.00 uur tijdens de H. Mis in de Mathiaskerk in Posterholt. Op zondag 25 september verzorgt de Schola om 15.15 uur een bijzonder concert in de Basiliek in Sint Odiliënberg.

Schola Cantorum bestaat 80 jaar. Regelmatig was de Schola in het verleden te horen op de radio en te beluisteren tijdens de tv-uitzending van de Eucharistieviering op zondagochtend bij KRO-NCRV. Kennismaken met de Schola? Zie: www.deschola.nl

Santiago de Compostela | E Ultreia!
Schola Cantorum Oosterhout zingt zondag 25 september tijdens het concert in de Basiliek van H.H. Wiro, Plechelmus en Otgerus in Sint Odiliënberg liederen uit de 12e eeuw, op weg naar Santiago de Compostela. De toegang is gratis, een vrije gave wordt dankbaar aanvaard. Weet dat u welkom bent; samen op weg om veilig thuis te komen. E Ultreia! Vanaf 900 na Chr. trekken pelgrims uit alle windstreken naar Santiago de Compostela. Ze bezoeken daar het graf van Sint Jacobus, de apostel die op wonderbaarlijke wijze op het uiterste puntje in het westen van Spanje terecht gekomen is. Omstreeks 1140 verschijnt de Codex Calixtinus. Amery Picaud, een priester uit Parthenay (Frankrijk) heeft hierin alles verzameld wat tot dan bekend was over de pelgrimstocht naar Santiago de Compostela. Het vijfde boek van de Codex bevat de beroemde Gids voor de Pelgrim, onlangs nog prachtig uitgegeven door het Genootschap van Sint Jacob. Het eerst boek en de appendix van het vijfde boek bevatten muziek. In het eerste boek staat vooral de Gregoriaanse liturgie, gewijd aan de heilige Jacobus zelf, zoals die in het heildom van Santiago de Compostela gezongen werd. In de appendix staan vroeg-meerstemmige composities. Tijdens dit concert, dat toepasselijk E Ultreia (… en maar verder …) genoemd is, zingt de Schola gezangen uit beide boeken. Walther Halters leest uit zijn dagboeken(2000 en 2004) op weg naar Santiago de Compostela.

Schola Cantorum Oosterhout staat onder leiding van Rudi Oomen. Voor de begeleiding tekenen Boventoonensemble Diapason, Fred Brouwer en Tim Timmermans.

Op de foto: Standbeeld in de buurt van Pamplona met als titel: Hier raken de wegen van de wind en de sterren elkaar.

Gepubliceerd: 07 SEP 2022 - 16:13