Rookmelders vanaf 1 juli in elk huis verplicht

Rookmelders vanaf 1 juli in elk huis verplicht

Hangt nog niet op elke verdieping van je huis een rookmelder? Installeer die dan in elk geval vóór 1 juli 2022. Voor nieuwbouwwoningen is een rookmelder op iedere verdieping al sinds 2003 verplicht. Maar vanaf 1 juli geldt dit ook voor alle bestaande woningen. Rookmelders op elke verdieping!

Maak jouw huis veiliger met een rookmelder met 10-jarige batterij- en levensduur! De brandweer en de Nederlandse Brandwonden Stichting hebben een online checklist opgesteld met een Rookmelderwijzer. Ga naar www.rookmelders.nl en kom erachter hoeveel rookmelders jij vanaf 1 juli 2022 nodig hebt.

Wat is een goede rookmelder?
Het is belangrijk op elke verdieping in je huis werkende rookmelders te hebben en ze goed te onderhouden. De brandweer en de brandwondenstichting adviseren je een rookmelder aan te schaffen met een 10-jarige batterij en 10-jarige levensduur. Dan hoef je de batterij van de rookmelder de komende 10 jaar niet te vervangen. De rookmelders hebben ook een levensduur van 10 jaar, dus na die tijd vervang je heel eenvoudig de gehele rookmelder.
Op de website www.rookmelders.nl wordt de Lijst Veilige Producten van de Federatie Veilig Nederland weergegeven. Dit zijn rookmelders die voldoen aan de wettelijk vereiste NEN-14604 en zowel een 10-jarige batterij als een 10-jarige levensduur hebben.

Op welke plek in de ruimte plaats ik mijn rookmelders?
Doordat rook altijd stijgt is het belangrijk om de rookmelder aan het plafond te hangen. Dit is de plek waar de rookmelder het snelste alarm kan geven indien er een brand ontstaat. Hang de melder in het midden van het plafond op minimaal 50 centimeter van een muur of hoek. Hang je rookmelder daarnaast ook minimaal 30 centimeter van een lamp vandaan. Zo voorkom je dat de rookmelder vervuild door het stof dat de lamp aantrekt. Lees ook de gebruiksaanwijzing van de rookmelder voordat je deze ophangt.

Hoe hang ik een rookmelder op?
Een rookmelder ophangen is zo gepiept en kan op twee manieren:
1: Vastschroeven
Je kunt de rookmelder vastschroeven in het plafond. Meestal worden rookmelders geleverd met pluggen en schroeven. Voordeel is dat rookmelders 10 jaar mee gaan, dus 1 keer vastschroeven is 10 jaar veilig (dan moet je natuurlijk wel een rookmelder kopen met een batterij die 10 jaar meegaat en je rookmelder schoonhouden en testen).

2: Met een daarvoor bestemde sticker
Er bestaan speciale dubbelzijdige stickers waar je een rookmelder mee kunt ophangen. Zorg dat de ondergrond ontvet (en egaal) is en plaats de sticker. Plak de rookmelder er tegen aan en druk even stevig aan en klaar ben je.

Waar plaats ik een rookmelder als ik een schuin plafond heb?
In een kamer met schuine of toelopende plafonds of puntgevels moeten de rookmelders op (maximaal) 90 centimeter vanaf het hoogst gemeten punt van het plafond worden opgehangen. Zodra de rookmelder meer dan 90 centimeter vanaf het hoogst gemeten punt van het plafond wordt opgehangen bestaat er een kans dat de rook de sensor niet op tijd bereikt door de stilstaande lucht in de nok van het plafond.

Waar plaats ik mijn rookmelder(s) niet?
Er zijn verschillende plekken waar je de rookmelder beter niet kan plaatsen:
• Bij een ventilator of ventilatieopening
• Op een tochtige plek
• Boven de verwarming

Op deze plekken kunnen rookdeeltjes door de luchtstroming de rookmelder niet bereiken, waardoor je niet of te laat gewaarschuwd zal worden.

Badkamer
Ook plaats je geen rookmelder in de badkamer in verband met stoom en vocht. Staat er in de badkamer apparatuur die brand kan veroorzaken (bijvoorbeeld een wasdroger), plaats dan een rookmelder in de gang aan het plafond op 50 cm afstand van de badkamerdeur en op 50 cm afstand van omliggende muren.

Uitzonderingssituaties
Een rookmelder in de kelder of in de garage is dat nu nodig? Logisch dat je dit graag wilt weten. Veel voorkomende uitzonderingen zijn opgenomen in de veel gestelde vragen.

Hoeveel rookmelders heb ik nodig?
De brandweer gaat uit van drie verschillende veiligheidsniveaus: ‘voldoende’, ‘beter’ en ‘best’·
• Het eerste veiligheidsniveau voldoende houdt in dat je de rookmelders op elke (woon)verdieping bij voorkeur in de vluchtroute (meestal de hal, de gang en overloop) ophangt.
• Je bent nog beter beschermd als je de rookmelders ook in alle slaapkamers plaatst.
• Voor de beste, optimale veiligheid plaats je de rookmelders ook in alle overige ruimtes in je woning waar brand zou kunnen ontstaan.
Doe ook de Rookmelderwijzer om te kijken hoeveel rookmelders jij nodig hebt.

Dit advies is gebaseerd op het onderzoek Effectiviteit van rookmelders in woningen dat de Brandweeracademie van het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV) heeft uitgevoerd.

 

Rookmelders zijn in Roerdalen o.a. verkrjgbaar bij:
Service Bouwmarkt en Diervoeders Har Gootzen & Zoon
Montfort: Hoogstraat 26, 6065 BC Montfort, tel. 0475 541894
Melick: Dorpsstraat 70a, 6074 GD Melick, tel. 0475 531629

Electro Moors
Europalaan Centrum 49, 6075 BV Herkenbosch, tel: 0475 531 273

Gepubliceerd: 23 JUN 2022 - 09:52