Roerdalense molens draaien voor recordpoging 

Roerdalense molens draaien voor recordpoging 

De wind- en watermolens in Melick, Sint Odiliënberg en Vlodrop doen zaterdag 9 april mee aan de recordpoging van het Gilde van Vrijwillige Molenaars om zoveel mogelijk molens in Nederland gelijktijdig te laten draaien.

De recordpoging is een onderdeel van de viering van het 50-jarig bestaan van het gilde. Zaterdag 9 april laten zoveel mogelijk molenaars in Nederland tussen 11.00 en 12.00 de wieken en raden draaien. Het jarige gilde wil hiermee de aandacht vestigen op het ambacht van molenaar. 2022 is uitgeroepen tot Het Jaar van de Molenaar. Nederland telt ongeveer 1200 molens. Ruim 700 daarvan doen mee aan de recordpoging. Ook de drie Roerdalense molens Molen van Verbeek in Sint Odiliënberg, de Prins Bernhardmolen in Melick en de Gitstappermolen in Vlodrop staan op de deelnemerslijst.

Het Gilde van Vrijwillige Molenaars is in 1972 opgericht om het beroep en het ambacht van molenaar voor de toekomst veilig te stellen. De vereniging richt zich daarom op de opleiding van molenaars en functioneert tevens als belangenvereniging voor haar leden. Het gilde bestaat uit 2600 leden, waarvan ongeveer 1500 gediplomeerde molenaars, een groot aantal leden-in-opleiding, molengidsen, jeugdleden en donateurs. Het ambacht van molenaar is door UNESCO erkend als immaterieel erfgoed.

De recordpoging in Melick en Sint Odiliënberg wordt opgeluisterd door plaatselijke muziekverenigingen. Zij brengen het speciaal hiervoor door de Roermondse singer-songwriter Gé Reinders geschreven lid De Zingende sjtein ten gehore. 

Gepubliceerd: 01 APR 2022 - 08:20
Laatste update: 02 APR 2022 - 10:39