Roerdalennaren meest bezorgd over de energiecrisis

Roerdalennaren meest bezorgd over de energiecrisis

Inwoners van Roerdalen maken zich de meeste zorgen over de energiecrisis. Dat blijkt uit een poll van RoerdalenNU.nl waaraan 257 inwoners meededen.

We rollen van de ene in de andere crisis en hebben te maken met allerlei maatschappelijke problemen. RoerdalenNU.nl peilde welke van deze thema’s de inwoners van Roerdalen het meest aan hun hart gaat. De deelnemers konden op een schaal van 1 tot 10 aangeven welke crisis hen de meeste zorgen baart.

“Winnaar”
Met een gemiddelde score van 7,8 kwam de energiecrisis als “winnaar” uit de bus. Op de tweede plaats met een gemiddelde van 7,4 eindigde de stijgende kosten van levensonderhoud (inflatie). De oorlog in Oekraïne kwam met de score van 6,8 op de derde plaats.
Opmerkelijk is dat impact van corona nog maar beperkt is. De pandemie, die ons leven twee jaar in zijn greep hield, eindigt met een score van 4,2 op de een na laatste plaats, net boven de toeslagencrisis met een 4,1. Ook natuur- en milieuvraagstukken houdt de gemiddelde Roerdalennaar niet uit zijn slaap.

Leeftijdscategorieën
De energiecrisis staat bij alle leeftijdscategorieën bovenaan. Bij inwoners van 26 tot 45 jaar scoort dit thema met het gemiddelde cijfer 8,4 veruit het hoogste. Deelnemers ouder dan 65 jaar maken zich meer zorgen over de oorlog in Oekraïne en de vluchtelingencrisis dan over de stijgende kosten van levensonderhoud.

Vluchtelingencrisis
Verschillen zijn er ook tussen mannen en vrouwen. Bij mannen vormen de energiecrisis, de inflatie en de oorlog in Oekraïne de top 3. Bij vrouwen komt niet de oorlog maar de vluchtelingecrisis op de derde plaats. De energiecrisis is niet in alle dorpen de belangrijkste bron van zorg. Inwoners van Vlodrop maken zich meer zorgen over de oorlog in Oekraïne en de vluchtelingencrisis.

Makkelijker
Opmerkelijk detail is verder dat vrouwen kennelijk makkelijker in het leven staan dan mannen. Het gemiddelde cijfer van alle antwoorden samen op de schaal van 1 tot 10 is bij vrouwen 4,8. Bij mannen is dat 5,5. Zou dat de reden zijn dat vrouwen gemiddeld ouder worden dan mannen? Overigens zijn er ook inwoners die zich helemaal nergens druk over maken. Zij vulden bij alle thema’s het cijfer 0 in.

De volledige uitslag:
1. Energiecrisis: 7,8
2. Stijgende kosten levensonderhoud (inflatie): 7,4
3. Oorlog in Oekraïne: 6,8
4. Vluchtelingencrisis 6,6
5. Woningmarktcrisis: 5,7
6. Personeelscrisis: 5,6
7. Klimaatcrisis: 5,5
8. Stikstofcrisis: 4,9
9. Coronacrisis: 4,2
10. Toeslagencrisis: 4.1

Foto: Freepik.com

Gepubliceerd: 03 NOV 2022 - 08:24