Roerdalen zoekt huisvesting voor 40 mensen per dorpskern 

Roerdalen zoekt huisvesting voor 40 mensen per dorpskern 

De gemeente Roerdalen zoekt in iedere dorpskern een locatie voor tien woonunits voor de tijdelijke huisvesting van vluchtelingen uit Oekraïne, statushouders en inwoners die dringend een huis nodig hebben. 

Roerdalen bereidt zich voor op de tijdelijke huisvesting van meerdere doelgroepen. Allereerst gaat het om opvang voor vluchtelingen uit Oekraïne. Tegelijkertijd is er in Roerdalen een tekort aan woningen voor statushouders. Door de woningcrisis kunnen ook jongvolwassenen geen woning vinden in Roerdalen. Het college van Burgemeester en Wethouders heeft besloten deze drie problemen met elkaar te verbinden en samen op te pakken. Roerdalen gaat daarom op zoek naar geschikte plekken voor de gezamenlijke huisvesting van vluchtelingen uit Oekraïne, statushouders en spoedzoekers uit de eigen gemeente.

De gemeente kiest niet voor één grote opvanglocatie maar wil graag in ieder dorp een kleine locatie realiseren. Zoals het er nu uitziet komen er in elk dorp ongeveer veertig mensen te wonen, verdeeld over tien woonunits. Zodra er een geschikte locatie gevonden is, gaat de gemeente eerst in overleg met de omwonenden. “Het soort of type woning, is nog niet duidelijk”, legt woordvoerder Laurens Bijl namens de gemeente uit. “Het gaat wel om een tijdelijke oplossing die 10 jaar mee moet gaan en moet passen in het dorp. Dus geen bestaande woningen, want de druk op onze woningmarkt is al erg groot. Juist daarom wil het college met tijdelijke woningen de druk op onze woningmarkt verminderen.” Bijl wijst erop dat de tijdelijke huisvesting niet alleen bedoeld is voor vluchtelingen en statushouders. “Het gaat ook om eigen inwoners die dringend op zoek zijn naar huisvesting en nu geen mogelijkheden hebben in onze dorpen. We willen in het bijzonder aandacht hebben voor jonge inwoners.”

Niet in vakantiehuisjes
Burgemeester Monique de Boer: “We hebben geen gebouwen die op korte termijn geschikt zijn voor langdurige bewoning. Lege gebouwen zijn te slecht om te verbouwen of worden binnenkort gesloopt. Huisvesting op onze reactieparken willen we niet, omdat dit niet past in ons recreatieve profiel. Daarnaast staat het haaks op de stappen die wij de afgelopen jaren hebben ondernomen om permanente huisvesting tegen te gaan. De meeste recreatiewoningen liggen buiten het dorp. We willen dat mensen zich thuis gaan voelen in het dorp en makkelijk mee kunnen doen. Dat lukt niet als we ze ‘buitenaf’ huisvesten.”

Hoe verder?
Het onderzoek naar geschikte plekken in ieder dorp is in volle gang. Zodra er duidelijkheid is over een geschikte locatie gaat de gemeente eerst in overleg met de omwonenden.

Gepubliceerd: 20 APR 2022 - 09:09
Laatste update: 20 APR 2022 - 19:07