Roerdalen wil zelf regie over windmolens

Roerdalen wil zelf regie over windmolens

Als Roerdalen er straks voor kiest om naast zonne-energie ook windenergie in te zetten om de doelstellingen voor de verduurzaming van ons energiegebruik te behalen, willen B en W de ontwikkeling en exploitatie daarvan zoveel mogelijk in eigen hand houden. Dat schrijft het college in een voorstel aan de gemeenteraad.


We moeten met z’n allen de CO2-uitstoot tot 2030 drastisch verminderen. Dat zal inmiddels wel niemand ontgaan zijn. Ook Roerdalen ontkomt er niet aan. De gemeenteraad heeft vorig jaar alvast de kaders vastgelegd hoe Roerdalen denkt te kunnen voldoen aan deze landelijke opdracht. In dit zogeheten Beleidskader Zonne- en Windenergie Gemeente Roerdalen is opgenomen dat daarbij naast zonnevelden ook onderzocht zal worden of windenergie een mogelijke optie is. De afgelopen maanden is bekeken hoe het eventueel plaatsen van windmolens in Roerdalen het beste kan worden aangepakt en welke rol de gemeente daarbij voor zichzelf ziet weggelegd. Wil Roerdalen actief betrokken zijn bij de ontwikkeling van windenergie of wil de gemeente haar inzet beperken tot slechts het verlenen van de benodigde vergunningen?

Standpunt
B en W hebben daarover inmiddels een standpunt ingenomen. Omdat Roerdalen een belangrijke bijdrage wil leveren in de opgave om schone energie op te wekken, kiest het college voor een variant waarbij de gemeente een stevige vinger in de pap houdt bij de ontwikkeling van windprojecten. Het college wil de regie op de kwaliteit, energiedoelstellingen, participatie en rendementen in eigen hand houden. Ze wil dat inwoners straks kunnen meeprofiteren. Ook wil ze de financiële vruchten plukken van investeren in duurzaamheid. Over het algemeen geldt dat hoe meer zeggenschap hoe hoger het verwachte rendement. Daar staat echter tegenover dat dan ook het risico dat de gemeente loopt groter is.

Rekening
Het is overigens nog niet zeker dat Roerdalen uiteindelijk ook voor windenergie kiest. Maar het college houdt daar wel ernstig rekening mee. De raad heeft eerder al bepaald dat in Roerdalen de komende jaren 75 hectare aan zonnevelden in ontwikkeling worden gebracht. Samen met de inzet van zonnedaken worden daarmee tot 2030 belangrijke stappen in de verduurzaming van het energiegebruik en het bereiken van de klimaatdoelstellingen gezet. Maar omdat we met z’n allen steeds meer elektriciteit verbruiken voor vervoer en verwarming wordt de vraag naar energie alsmaar groter. Daarom zal een combinatie van zon en wind noodzakelijk zijn om aan alle eisen te voldoen. Moderne windmolens wekken ongeveer net zo veel energie op als zo'n 8 hectare aan zonneveld. Een hectare zon levert ongeveer stroom op voor 400 huishoudens. Mochten windmolens niet mogelijk zijn, dan zal de duurzaamheidsopgave hoofdzakelijk via de aanleg van zonnevelden ingevuld moeten worden. Maar of dat haalbaar is en op voldoende draagvlak kan rekenen, is zeer de vraag. Van de geplande 75 hectare aan grond voor zonnevelden gaf de gemeente onlangs 25 hectare vrij. Dat resulteerde in veel boze reacties. Daarom ligt de keuze voor zowel zon als wind voor de hand.

Tekst: Redactie RoerdalenNU.nl – Foto: Freepik.com

Gepubliceerd: 16 JUN 2022 - 08:22
Laatste update: 18 JUN 2022 - 08:38