Roerdalen wil in 2025 bijna 8 ton meer ozb heffen

Roerdalen wil in 2025 bijna 8 ton meer ozb heffen

Het college van Roerdalen wil volgend jaar 782.000 euro meer inkomsten uit de onroerendezaakbelasting (ozb) halen. Dat staat te lezen in de conceptkadernota die B en W hebben gepresenteerd.

Tekst: RoerdalenNU.nl - Bron: Kadernota/CBS - Foto: Freepik.com

De verhoging is opgesplitst in twee delen. Als onderdeel van het proces Roerdalen in Balans wordt een verhoging van 10 procent voorgesteld. Daarboven op stellen B en W een verhoging van nog eens 9 procent voor. Als het aan het college ligt, stijgt de ozb dus volgend jaar met in totaal 19 procent. Ook wordt een aanzienlijke verhoging van 20 procent voorgesteld voor het ozb-tarief voor niet-woningen. De verhoging komt bovenop de al eerder vastgestelde stijging van 3,9 procent.

Onvoldoende
Het proces Roerdalen in Balans werd enkele jaren geleden ingevoerd om de gemeentelijke inkomsten en uitgaven in evenwicht te krijgen. Echter, door diverse financiële ontwikkelingen zijn de genomen maatregelen onvoldoende gebleken. Zonder verdere actie zou dit leiden tot een groter tekort in de gemeentekas.

Laagste
B en W verdedigen de voorgestelde tariefstijging door te wijzen op de huidige lage ozb-lastendruk voor inwoners en eigenaren in Roerdalen, die de laagste is in Limburg. Met de voorgestelde verhogingen zou Roerdalen dichter bij het gemiddelde ozb-tarief in Limburg komen te liggen.

Gemiddelde
Onderzoek van RoerdalenNU.nl bevestigt dat inwoners van Roerdalen momenteel inderdaad de minste ozb van heel Limburg betalen. Per inwoner zijn Roerdalenaren 188 euro per jaar aan ozb kwijt. Dat is aanzienlijk lager dan het gemiddelde in Limburg van 322 euro per persoon. In Roermond is dat 295 euro, in Weert 258 euro, in Echt-Susteren 250 euro, in Maasgouw 218 euro en in Leudal 198 euro. Het landelijke gemiddelde is 305 euro per inwoner. De voorgestelde tarieven brengen Roerdalen meer in lijn met de rest van de provincie.

 

Gepubliceerd: 06 JUN 2024 - 19:52
Laatste update: 13 JUN 2024 - 08:36