Roerdalen vangt 70 Oekraïense vluchtelingen op in Herkenbosch

Roerdalen vangt 70 Oekraïense vluchtelingen op in Herkenbosch

Vanaf 15 november 2022 gaat de gemeente Roerdalen maximaal 70 Oekraïense vluchtelingen opvangen. Dit gebeurt als tussenoplossing voor de tijdelijke woningen die nog in voorbereiding zijn. Dit heeft het college van burgemeester en wethouders van Roerdalen besloten. Het gaat om een gemeentelijke opvang voor de duur van een jaar. De bewoners gaan wonen in vijf groepsaccommodaties op het terrein van Suntjens B.V. (de Koezoep) in Herkenbosch.

De gemeentelijke opvang is een tijdelijke overbrugging. De gemeente werkt namelijk ook aan tijdelijke woningen voor Oekraïense vluchtelingen, statushouders en urgente woningzoekers en starters uit Roerdalen. Dit worden zes kleine woonerfjes met telkens maximaal 12 woningen, verdeeld over de zes dorpen van Roerdalen. Maar deze woningen zijn waarschijnlijk pas in de loop van 2023 klaar voor bewoning.

Korte termijn
Wethouder Loes Vestjens: “De behoefte aan opvang is groot. De oorlog en dus de vluchtelingenstroom uit Oekraïne is zeker nog niet ten einde. Er komen iedere week nog duizenden mensen naar ons land. Tot nu toe is er in Roerdalen alleen opvang via particulieren geboden. Provincie Limburg en de Veiligheidsregio hebben ons dringend gevraagd om nog dit jaar gemeentelijke opvang te organiseren. De gezinnen kunnen volgend jaar doorstromen naar de tijdelijke woningen in één van de zes dorpen van Roerdalen. Een tussenoplossing dus. Waarmee we op korte termijn de gevraagde bijdrage leveren en de Oekraïense vluchtelingen een helpende hand bieden.”

Voorbereiding gemeentelijke opvang
De vijf groepsaccommodaties worden op dit moment geschikt gemaakt om in te wonen. Denk aan bouwkundige aanpassingen, brandveiligheid en de inrichting. Ook zorgt de gemeente voor medische en maatschappelijke begeleiding.

Hulp is welkom
De integratie van de Oekraïense vluchtelingen is een belangrijk aandachtspunt. De gemeente vindt het belangrijk dat ze zich welkom voelen, weten wat ze kunnen verwachten en waar ze terecht kunnen met vragen. Ook wil de gemeente graag met hen delen hoe wij in Roerdalen met elkaar samen leven. Daarvoor kan de gemeente de hulp van inwoners gebruiken. Wilt u als vrijwilliger of tolk meehelpen om gevluchte Oekraïners wegwijs te maken in onze gemeente? Laat het dat weten via samendoen@roerdalen.nl.

Inloopbijeenkomst
Heeft u vragen of wilt u meehelpen? Bezoek dan een van de twee inloopbijeenkomsten op de locatie (Koezoep 3, Herkenbosch). U kunt binnenlopen op woensdagavond 2 november (19.00 tot 21.00 uur) of zaterdagmiddag 5 november (15.00 tot 17.00 uur. Meer informatie is ook te vinden op www.roerdalen.nl/tijdelijke-huisvesting.

Op de foto: de locatie waar Roerdalen maximaal 70 Oekraïense vluchtelingen gaat opvangen. 

Gepubliceerd: 12 OKT 2022 - 16:52
Laatste update: 12 OKT 2022 - 17:07