Roerdalen kiest bij energietransitie voor individuele aanpak

Roerdalen kiest bij energietransitie voor individuele aanpak

De gemeente Roerdalen zet in op 20 procent reductie op het aardgasverbruik in 2030. Dat staat te lezen in de Transitievisie Warmte Gemeente Roerdalen 2021-2030 (TVW) waar de gemeenteraad zich in december over buigt.

In deze notitie geeft de gemeente een eerste richting aan hoe ze op termijn denkt toe te kunnen werken naar een aardgasvrije omgeving. Die eerste stappen zijn gericht op een individuele aanpak. B en W zien vooralsnog geen mogelijkheden om voor 2030 al hele wijken van het aardgas te halen. Roerdalen beschikt niet over grote warmtebronnen - zoals restwarmte van grote bedrijven(terreinen) - die de mogelijkheden bieden om bijvoorbeeld een warmtenet aan te leggen. De toepassing van waterstof, kernenergie, groen gas of andere toekomstige oplossingen zijn nog niet ver genoeg ontwikkeld om nu al op in te zetten. Wat overblijft zijn individuele oplossingen.

B en W willen in de voorbereiding op de verschillende toekomstscenario's investeren in oplossingen die onafhankelijk van verdere ontwikkelingen te allen tijde meerwaarde hebben. Isoleren is daar het meest sprekende voorbeeld van. Dat is voor vrijwel ieder gebouw een geschikte ingreep om minder aardgas te gebruiken. Daarnaast kunnen inwoners en bedrijven nu ook al individueel aan de slag met warmtepompen. Ook wil de gemeente bij de keuze van methoden om gas te besparen draagvlak creëren door inwoners, bedrijven en andere stakeholders mee te laten praten en mee te laten beslissen. Daarnaast moet de overgang naar duurzame warmte voor inwoners en bedrijven ook financieel haalbaar zijn.

Tekst: Redactie RoerdalenNU.nl
Foto: Freepik.com

Gepubliceerd: 22 NOV 2021 - 21:10
Laatste update: 28 NOV 2021 - 11:45