Riemenweg in Herkenbosch wordt Jérôme Dolmanslaan

Riemenweg in Herkenbosch wordt Jérôme Dolmanslaan

Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten om de Riemenweg in Herkenbosch te hernoemen tot de Jerome Dolmanslaan. Dit is een eerbetoon aan de in 2020 overleden kasteelheer en horecaondernemer Jérôme Dolmans, die veel heeft betekend voor de recreatie en de verenigingen in de gemeente Roerdalen.

De Riemenweg is de verbindingsweg tussen de Kasteellaan en de Grootbroekweg, die toegang geeft tot het Kasteel Daelenbroek en de bijbehorende gebouwen. Het verzoek om de weg te hernoemen komt van de Broederschap van Schutterij St. Sebastianus in Herkenbosch, waarvan Dolmans lid was.

Apotheker
De uit Utrecht afkomstige Dolmans was naast apotheker in de Domstad, eigenaar van diverse horecalocaties in de gemeente Roerdalen, zoals het Kasteel Daelenbroek en het Boshotel Vlodrop. Deze bedrijven hebben bijgedragen aan de aantrekkingskracht van de gemeente voor toeristen en recreanten. De horecabedrijven waren ook belangrijke sponsors van verenigingen in de gemeente Roerdalen.

Advies
De Heemkundevereniging Roerstreek heeft advies gegeven over de hernoeming. Volgens de Heemkundevereniging is de straat foutief benoemd en had de weg eigenlijk Riemerweg moeten zijn, naar de waterloop van de Turfkoelen naar de Roer. Omdat de Riemer als waterloop nog bij weinig mensen bekend is, geeft de Heemkundevereniging aan het jammer te vinden dat deze benaming verdwijnt.

Onomstreden
De algemene regel is dat pas na minimaal vijf jaar na overlijden tot vernoeming wordt overgegaan. Deze regel is ingesteld om te voorkomen dat achteraf blijkt dat de persoon naar wie de straat genoemd is onomstreden is. Het college acht het in dit geval echter niet waarschijnlijk dat er incidenten bekend worden waardoor de straatnaam besmet raakt. Na het hernoemen van de Riemenweg tot Jérôme Dolmanslaan wordt een straatnaambord geplaatst met de nieuwe naam.

Gepubliceerd: 28 SEP 2023 - 13:44
Laatste update: 29 SEP 2023 - 16:33