Raadslid Frank Demarteau: “Blijf lekker jezelf!”

Raadslid Frank Demarteau: “Blijf lekker jezelf!”

In de rubriek Speeddaten met de nieuwe raad stellen we aan de hand van een aantal tête-à-tête-vragen de nieuwe gemeenteraadsleden aan u voor. Wat beweegt hem of haar om raadslid te worden? Wie is de persoon achter het raadslid? Regelmatig halen we telkens een raadslid voor het voetlicht. Deze keer is dat Frank Demarteau uit ’t Reutje.

Naam: Frank Demarteau.

Leeftijd: 59 jaar.

Woonplaats: Het mooie Reutje.

Fractie: CDA Roerdalen.

Beroep/studie:
Ik ben Sales Director bij Jalema BV in Reuver. Wij hebben fabrieken die kantoorartikelen produceren en mijn taak is het om die samen met mijn team in Europa te verkopen. Daarvoor ben ik dus veel op reis. En natuurlijk werken we aan verandering, dat is de enige constante in het leven. Lang geleden heb ik aan de HEAO Communicatie gestudeerd.

Verliefd, verloofd, getrouwd:
Al vele jaren gelukkig getrouwd met Sonja.

Hobby’s:
Dat zijn er veel te veel. Ik heb een redelijke tuin, dus die vergt wel veel tijd. Op vrijdagavond volleyballen we al jaren met vrienden en voor ons is de derde helft in de cafés van Posterholt eigenlijk het belangrijkste. Ook ben ik beschermheer van carnavalsvereniging De Biemösje. De vastelaovend zit in mijn hart. Twee keer 11 jaar als voorzitter van de carnavalsvereniging zijn omgevlogen en nu dus beschermheer. Met vrienden een glaasje drinken of een restaurant of concert bezoeken zijn ook regelmatige bezigheden. Af en toe sla ik ook nog een golfballetje in Herkenbosch. En tot slot gaan we ook graag op vakantie, liefst naar zonnige oorden.

Lidmaatschap verenigingen:
Carnavalsvereniging De Biemösje, Golf & Country Club Herkenbosch, volleyclub de Gesjpierde Buuk, lid Vrienden van Harmonie Wilhelmina en CDA Roerdalen.

Hoe zou je jezelf omschrijven?
Als een druk baasje, tikkeltje eigenwijs (familietrekje) maar wel betrokken. Organiseer en regel graag dingen. En ‘neet nao heim kinne gaon’. Als het ergens gezellig is, wil ik wel alles tot het allerlaatst meemaken. Alhoewel dat met het verstrijken van de jaren lastiger wordt.

Waar heb je een gruwelijke hekel aan?
Mensen die denken dat ze meer zijn dan anderen of mensen die niet groeten op straat. Blijf lekker jezelf!

Wat trekt je aan in de functie van raadslid?
Voor mij was het raadslidmaatschap nieuw en ik moet zeggen dat ik het werk toch wel onderschat heb. Er zijn elke week wel één of meerdere vergaderingen en daarnaast moet je ook nog de nodige stukken lezen. Maar het blijft prachtig om je in te kunnen zetten voor onze mooie gemeente Roerdalen. En hopelijk kunnen we de komende jaren nog veel mooie dingen realiseren waar de burgers profijt van hebben.

Ochtend- of avondmens?
Avondmens.

Waarvoor mogen ze je wakker maken?
Liefst niet.

Waar wil je je als raadslid vooral voor inzetten?
Als CDA Roerdalen hebben we redelijk gescoord tijdens de verkiezingen. Helaas ging de restzetel net aan onze neus voorbij. Als lijsttrekker had ik op twee na de meeste aantal stemmen. Niet slecht als nieuwkomer. In ieder geval meer stemmen dan de zittende wethouder. Het was ons al heel snel duidelijk dat we in de oppositie terecht zouden komen. Op zich wel jammer want de formerende strategen hebben een unieke kans op een raadsbrede coalitie laten liggen. Maar de rol in de oppositie vervullen we nu met verve. Onze rol is het om de coalitie een spiegel voor te houden; te reflecteren. En er natuurlijk voor te waken dat alles binnen de begroting blijft. Zo waren we niet blij met vier full time wethouders. Dat kost de burger meer dan een half miljoen euro extra de komende jaren. Geld dat je ook voor andere zaken had kunnen inzetten. Onze taak is erop toe te zien dat die extra wethouder ook output levert. Verder spelen er grote thema’s: stikstof, energietransitie, woningbouw, armoedebestrijding, vluchtelingen en noem maar op. Dus we kunnen onze mouwen opstropen. Als CDA Roerdalen willen we in ieder geval tussen de mensen staan en de burgers van Roerdalen ook helpen een oplossing te vinden voor kleinere problemen. Benader ons gerust; wij proberen te helpen daar waar het kan.

Met wie zou je wel eens een week willen ruilen?
Enerzijds met een popmuzikant. Het lijkt me fantastisch om mooie muziek te kunnen maken en heel stadion met je mee te laten zingen. Anderzijds met ondernemers zoals Richard Branson; gewoon om te zien hoe zij hun beslissingen nemen, waar die op gefundeerd zijn en hoe dergelijke grote organisaties functioneren.

Wat is je favoriete gerecht?
Het is niet zozeer een gerecht maar een ‘keuken’: Italiaans en Aziatisch vind ik het lekkerste.

Welke persoon (levend of overleden) heeft de grootste indruk op jou gemaakt?
Toch wel mijn ouders. De levenslessen die ik vroeger in hun café mee heb gekregen, zijn nog steeds erg waardevol.

Op de foto: Frank Demarteau: “We kunnen onze mouwen opstropen de komende jaren.”

Gepubliceerd: 27 OKT 2022 - 08:45
Laatste update: 27 OKT 2022 - 08:49