Raad: meer vaart bij aanschaf zonnepanelen

Raad: meer vaart bij aanschaf zonnepanelen

De gemeente Roerdalen moet inwoners meer motiveren en faciliteren om zonnepanelen aan te schaffen. Dat blijkt uit een voorstel dat afgelopen week tijdens de behandeling van het begrotingsprogramma door een meerderheid van de gemeenteraad is ingediend.

In regionaal verband wordt ernaar gestreefd dat in 2030 op 70 procent van de geschikte daken gemiddeld 10 zonnepanelen liggen. In Roerdalen is daar op veel potentiële daken nog geen sprake van. De raad roept het college op om mogelijkheden te onderzoeken om eigenaren van koopwoningen te faciliteren bij de installatie van zonnepanelen. Bijvoorbeeld door ervoor te zorgen dat de maandelijkse lasten voor het terugbetalen van de lening voor de aankoop van zonnepanelen lager uitvallen dan de huidige energierekening, waardoor het interessanter wordt om panelen aan te schaffen.

Voor minder draagkrachtige inwoners zou de gemeente daarvoor leningen kunnen verstrekken. Ook moet de gemeente beschermd worden tegen grootschalige projecten van investeerders, die de kwaliteit van de ruimte kunnen schaden zonder dat de inwoners van Roerdalen daar zelf profijt van hebben. De raad vraagt het college om bij de volgende begrotingsbehandeling hierover met een uitgewerkt voorstel te komen.

Tekst: RoerdalenNU.nl

Gepubliceerd: 09 NOV 2021 - 17:00