Prijswinnaar Bart Beulen: hart voor het slagersvak

Prijswinnaar Bart Beulen: hart voor het slagersvak

Onlangs bestond slagerij Beulen uit Melick 65 jaar. De zoon van slager Rob Beulen, Bart, inmiddels ook als slager werkzaam, is enkele weken geleden tijdens de slagersvaktentoonstelling Slavakto in Houten uitgeroepen tot nationaal kampioen in de categorie onder 26 jaar. Een mooie prestatie voor de 20-jarige uit Herkenbosch, die het vak met de paplepel ingegoten kreeg.

Dat zijn vader een goed lopende slagerij in Melick heeft, zal zeker meegeholpen hebben bij de keuze van Bart om slager te worden. “Jazeker. Vroeger hielp ik al vaker uit in de slagerij. Ik begon als hulpje op zaterdag. Aanvankelijk koos ik voor een heel andere opleiding, maar al voor de coronaperiode heb ik vaker uitgeholpen bij mijn vader. Toen kreeg ik de smaak te pakken.”

Afwisselend
Inmiddels werkt Bart 3 dagen per week in Nederweert, één dag per week gaat hij nog naar school. Hij geniet elke dag van zijn werk. “Het mooie aan het slagersvak is dat het nog echt een ambacht is. Bovendien ben je de hele dag lekker actief bezig. Ik ben niet zo’n type die urenlang achter een PC zit. Daar komt bij dat het slagersvak tegenwoordig breder is dan alleen maar vlees. De slagerij van mijn vader staat ook bekend als traiteur, voor elk seizoen kun je hier terecht voor mooie producten, zoals barbecue, buffetten e.d. Dat maakt dit werk zo boeiend en afwisselend.”

Bart werkt nu bij de slagerij van Leo Hermanns in Nederweert. Maar dat is maar tijdelijk. “Het is de bedoeling dat ik de zaak van mijn vader ga overnemen. De planning is dat ik in januari 2023 terugkeer naar Melick. Dat we onlangs 65 jaar bestonden, was natuurlijk een mooie mijlpaal. Ik hoop dat ik daar nog vele jaren aan vast kan knopen!”

Prijs
Hoe kijkt hij terug op de gewonnen prijs? Bart: “Dat was een mooie ervaring.  Het kostte veel tijd en energie, maar ik heb er ook veel van geleerd. We moesten in 6 productgroepen een product inleveren, bijv. jachtworst. Nadat een jury de inzendingen had beoordeeld, werd ik uitgeroepen tot nationaal kampioen in de categorie onder 26 jaar. Helemaal niet verwacht. Geweldig!”

Respect
Maar Bart staat alweer met beide benen op de grond. Het is hard werken in de slagerij en zoals alle ondernemers hebben ook zij te maken met hoge energiekosten en andere gevolgen van deze hectische tijd. Hij blijft er redelijk nuchter onder. “Natuurlijk merken wij dat ook. Het blijft de vraag of we het kunnen volhouden met die stijgende energiekosten. Er zijn collega’s die het uiteindelijk niet redden. Wij hebben een goed bedrijf, we leveren een goed product en klanten weten ons altijd te vinden. Maar, makkelijk is het niet.”

Nog even een heikel thema. Hoe kijkt hij aan tegen de groeiende tendens om minder (of helemaal geen) vlees te eten? “Ik respecteer ieders mening. Ikzelf eet ook niet iedere dag vlees. Ik denk dat een beetje balans best goed is. Vlees eten, of geen vlees eten, het is allebei niet verkeerd.”

Tot slot. Met zo’n drukke baan en school, blijft er nog tijd over voor andere leuke dingen? Bart: “Jawel hoor, daar zorg ik wel voor. Ik voetbal bij SVH’39, vanaf mijn 16e sta ik als keeper onder de lat. Daarvoor heb ik in het weekend tijd genoeg. En ik vergeet mijn vriendin natuurlijk ook niet, haha.”

Op de foto: Bart Beulen (rechts) werd tijdens de vakbeurs Slavakto door barbecue-grootmeester Jord Althuizen overladen met prijzen.

Gepubliceerd: 09 NOV 2022 - 13:06
Laatste update: 09 FEB 2023 - 13:08