Politieke ambities in Montfort het hoogst en in Melick het laagst

Politieke ambities in Montfort het hoogst en in Melick het laagst

De belangstelling om politiek actief te zijn is in Montfort het hoogst en in Melick het laagst.

Melick verliest na de komende gemeenteraadsverkiezingen met Jan den Teuling (links op de foto) en Herman Nijskens twee politieke zwaargewichten. Zij stellen zich niet meer herkiesbaar. Nieuwelingen om deze ervaren lokale politici op te volgen, staan niet in de rij. In relatie tot het inwonertal levert Melick voor de verkiezingen op 16 maart het minste aantal kandidaten.

Op de vijf lijsten voor de komende gemeenteraadsverkiezingen staan in totaal 97 kandidaten. Daarvan zijn er 13 afkomstig uit Melick. Afgezet tegen het inwonersaantal is Melick procentueel gezien het minst vertegenwoordigd. In Melick woont 18 procent van de totale bevolking van Roerdalen. Op de kieslijsten is Melick slechts met 13 procent van het totaal aantal kandidaten vertegenwoordigd. Vlodrop levert weliswaar maar 8 kandidaten, maar heeft ook de minste inwoners.

Procentueel gezien is de politieke betrokkenheid in Montfort het grootst. Het dorp levert met 21 kandidaten bijna 22 procent van het totaal aantal kandidaten, terwijl het inwoneraantal 15 procent van de totale bevolking van Roerdalen bedraagt. In de overige dorpen staat het aantal kandidaten meer in verhouding met het aantal inwoners.

Van de 97 kandidaten zijn er 22 uit Herkenbosch, 13 uit Melick, 21 uit Montfort, 18 uit Posterholt, 15 uit Sint Odiliënberg en 8 uit Vlodrop.

Op de kieslijsten staan 69 mannen en 28 vrouwen.

Gepubliceerd: 06 FEB 2022 - 09:27
Laatste update: 15 FEB 2022 - 16:21