Plan voor hondenspeelveld in Herkenbosch

Plan voor hondenspeelveld in Herkenbosch

De gemeente Roerdalen stimuleert burgerinitiatieven om de sociale samenhang in de dorpen te versterken. Dat heeft inmiddels al in meerdere kernen geresulteerd in mooie initiatieven. In RoerdalenNU.nl laten we deze regelmatig de revue passeren. Wellicht dat ze ook voor andere dorpen een bron van inspiratie kunnen zijn. In deze aflevering een verslag van een bijeenkomst in Herkenbosch om een hondenspeelveld in te richten.

In Herkenbosch wordt enthousiast gewerkt aan een hondenvrijloop- en speelveld. Onlangs was daarover een informatiebijeenkomst in het clubgebouw van SVH’39. Dicht bij het beoogde speelveld aan de Schaapsweg. De Stichting Hondenspeelveld Herkenbosch praatte de aanwezigen bij over de stand van zaken en de plannen. Die werden gedurende de middag samen verder in- en aangevuld.

Initiatiefnemers Onneke, Marian en Suus legden in december afgelopen jaar hun idee voor aan de gemeente Roerdalen. Het zou voor veel inwoners en hun honden een waardevolle voorziening kunnen opleveren: een plek waar honden vrij en veilig kunnen rennen en spelen, waar honden en hun baasjes elkaar ontmoeten, van elkaar leren en de liefhebbers kennis en ervaring uitwisselen.

Omdat er in de gemeente nog geen hondenspeelplek is, werd afgesproken om het initiatief als experiment op te pakken. Door stap voor stap te verkennen wat er mogelijk is, kunnen de stichting en de gemeente samen leren wat belangrijk is en wat een goede aanpak zou kunnen zijn. En hoe ze daar samen in kunnen optrekken en samen hun verantwoordelijkheid nemen bij de instandhouding.

Stand van zaken
De stichting zocht naar een goede plek voor het dorp. Die goed bereikbaar en groot genoeg is en niet tot overlast of hinder leidt voor de buurt. Die werd bedacht aan de rand van het dorp, op het grasveld tussen de Schaapsweg en het voetbalveld, zo ver mogelijk bij de bebouwing verwijderd. Daar werd samen met de gemeente een akoestisch onderzoek gedaan. Het leverde de conclusie op dat de beoogde plek geen geluidshinder oplevert.

Daarop zijn afspraken met de gemeente gemaakt om de plek te mogen gebruiken. Tegelijkertijd is er gewerkt aan een website en Facebookpagina en is gestart met de voorbereidingen voor de aanschaf van een omheining. Plaatsing daarvan staat op de planning voor april of mei. Om een aantal kosten te dekken is ook sponsor- en fondsenwerving in gang gezet.

Meedenken en meedoen
Tijdens de bijeenkomst werden veel ideeën ingebracht. Er werd volop meegedacht over de toegang, de inrichting en het onderhoud van het speelveld. Over spel- en gedragsregels voor de gebruikers. Maar ook over hoe baasjes van buiten het dorp worden geïnformeerd over de bedoeling van het veld, over omgang met dominante honden, over toezicht, gedragscursussen, een uitlaatservice.

Informatie
De bijeenkomst leverde veel betrokkenheid en draagvlak op om er samen de schouders onder te zetten. Goede ideeën en vrijwilligers blijven welkom. Inwoners die zorgen hebben over het initiatief worden opgeroepen om zich te melden. Dan kan samen worden gezocht naar hoe zorgen kunnen worden weggenomen. Contactgegevens: hondenspeelveldherkenbosch@gmail.com.

Foto: De beoogde locatie voor het hondenspeelveld in Herkenbosch nabij het voetbalpark van SVH’39.

Tekst: Harrie Gootzen – Foto: RoerdalenNU.nl

Gepubliceerd: 24 MAA 2022 - 08:38
Laatste update: 27 MAA 2022 - 09:24