Plan voor 18 woningen in Andreaskerk in Melick

Plan voor 18 woningen in Andreaskerk in Melick

Burgemeester en Wethouders van Roerdalen willen meewerken aan een verzoek van een geïnteresseerde koper om in de Sint Andreaskerk in Melick 18 woningen te mogen vestigen. Als het plan doorgaat, blijft de kerk in haar huidige vorm behouden. Ook blijft er een kerkvoorziening over.

De laatste jaren neemt het kerkbezoek steeds verder af. Daardoor wordt het in stand houden en het gebruiken van het grote gebouw een steeds grotere financiële uitdaging. Dit heeft ertoe geleid dat het Bisdom en het kerkbestuur zijn gaan kijken naar alternatieven. Voor de kerk van Melick heeft zich nu een kandidaat gemeld die voornemens is om het kerkgebouw te transformeren.

Schip
Het plan voorziet in vestiging van 18 woningen. Het gaat daarbij om 12 zogeheten grondgebonden woningen, die vanaf straatniveau toegankelijk zijn. Tien van deze woningen worden gesitueerd in het huidige schip van de kerk. Dat is de ruimte waar nu de kerkbanken staan. Eén woning is voorzien in de huidige dagkapel en één in de huidige sacristie. De woningen in het schip krijgen een oppervlakte van circa 120 vierkante meter. De koopprijs zal tussen de 225.000 en 275.000 euro bedragen. De woning in de sacristie is met circa 130 vierkante meter iets groter.

Appartementen
Boven de huidige hoofdingang - de plek waar nu het orgel staat - komt een startersappartement van circa 75 vierkante meter. Dit appartement zal via een trap bereikbaar zijn. Verder zijn in de kerktoren drie appartementen voorzien die bereikbaar zijn met een lift. Buiten de huidige bebouwing zijn nog twee grondgebonden seniorenwoningen voorzien.

Kapel
Het kerkgebouw blijft als beeldbepalend object behouden. Door aan de zijde van de Bernhardstraat een kapel te creëren voor het houden van erediensten blijft ook de oorspronkelijke functie als kerkgebouw (gedeeltelijk) gehandhaafd. Dit gedeelte blijft ook in eigendom van de kerk.

Om de bouw van woningen mogelijk te maken, moet het bestemmingsplan worden gewijzigd. Ook moet nog worden uitgewerkt hoe wordt omgegaan met de monumentale waarden van het kerkgebouw, waaronder de monumentale klok. Het college van B en W ziet vooralsnog echter geen reden om het verzoek in dit stadium af te wijzen. Het definitieve plan zal straks worden voorgelegd aan de gemeenteraad.

Tekst: Redactie RoerdalenNU.nl

Gepubliceerd: 22 DEC 2021 - 17:11
Laatste update: 23 DEC 2021 - 16:46