Pastoor Jos. L’Ortye luidt de noodklok 

Pastoor Jos. L’Ortye luidt de noodklok 

Pastoor Jos. L’Ortye vraagt in de dorpsbladen van deze week extra aandacht voor de actie Kerkbalans 2023. "Als u werkelijk om uw kerk geeft, geef dan. Anders zullen wij de winter van deze crisis wellicht niet meer te boven komen…"

Dit jaar heeft de actie Kerkbalans het thema: Geef vandaag voor de kerk van morgen. De kerk is niet alleen voor ons maar ook voor de generaties na ons van grote waarde. Na een aantal lastige jaren staan de kerkdeuren nu weer wagenwijd open en daar zijn we dankbaar voor! Daarom is het nu tijd om weer vooruit te kijken. Zodat we ook in de toekomst van betekenis kunnen zijn voor mensen die verdieping en ontmoeting zoeken. Uitnodigend kunnen zijn voor jonge mensen die hun leven nog voor zich hebben. Door vandaag te geven, maken we de kerk van morgen mogelijk.

Energiekosten
Niet altijd is er een concrete aanleiding om geld voor onze kerk(en) te vragen. Natuurlijk was het de afgelopen tijd de coronacrisis die ons ‘alarm’ deed slaan, al was het maar omdat ten gevolge daarvan niet alleen trouwe kerkgangers maar ook vaste contribuanten ons kwamen te ontvallen. Dit jaar is er de energiecrisis die er ook bij ons flink inhakt. Om een inzicht te geven wat wij dit jaar als parochie aan energiekosten kwijt zijn: onze energieleverancier brengt dit jaar als maandelijks voorschot voor het kerkgebouw 2.055 euro in rekening (was 710 euro) - een verhoging van 189% - en voor de pastorie 1317 euro (was 371 euro) - een verhoging van maar liefst 255%. Op jaarbasis is dat voor de kerk (geschat) 24.660 euro (was 8.520 euro) en voor de pastorie 15.804 euro (was 4452 euro). Samen komt dat (geschat) neer op: 40.464 euro (was 12.972 euro), een verhoging dus van 211%. Tel uit onze winst!

Spek
Zeker: wij weten ook wel dat u thuis hetzelfde meemaakt en dat het ook u steeds meer moeite kost om de eindjes aan elkaar geknoopt te krijgen. Wij hopen echter dat dat geen reden is ons als kerk en parochie in de kou te laten staan. Als we (om welke reden dan ook) vandaag niet meer aan kerk en parochie geven, zal er morgen geen kerk en parochie meer zijn. Hoewel er op stookkosten al flink bezuinigd wordt en onze kerkgangers al letterlijk in de kou zitten, zal dit niet voldoende zijn om de klap op te vangen. Het spek op onze ribben is er inmiddels al lang van af. Daarom: als u werkelijk om uw kerk geeft, geef dan. Anders zullen wij de winter van deze crisis wellicht niet meer te boven komen…

Richtbedrag
Omdat wij geen (overheids-)subsidie ontvangen, vorm de kerkbijdrage (ook wel gezinsbijdrage genoemd) - naast de gebruikelijke misstipendia en collecten tijdens de kerkdiensten en de opbrengst van (offer-)kaarsen - de voornaamste bron van inkomsten van een parochie. Dat is een vrijwillige, maar structurele bijdrage die wij als parochie van onze parochianen mogen ontvangen. Voor die bijdrage wordt in het kader van de landelijke Actie Kerkbalans bijzondere aandacht gevraagd. In ons bisdom geldt een richtbedrag van 115 euro per jaar (om voor vrijstelling bij een evt. uitvaartdienst in aanmerking te komen), maar lagere bedragen zijn natuurlijk ook welkom. Zie voor meer informatie over de kerkbijdrage: https://www.roerkerken.nl/organisatie/financien/kerkbijdrage/

Jos. L’Ortye, pastoor

Gepubliceerd: 08 FEB 2023 - 18:44