Parochies Roerdalen bundelen hun krachten

Parochies Roerdalen bundelen hun krachten

Iets wat al langer in de lucht hing, lijkt dan nu toch werkelijkheid te worden. De zes parochies binnen Roerdalen gaan hun krachten bundelen. In een tijd waarin het kerkbezoek terug loopt en waarin katholiek zijn een andere waarde lijkt te hebben dan decennia geleden, lijkt dit een logische ontwikkeling. Maar deze verandering verloopt niet zonder slag of stoot, zo verzekert pastoor Jos L’Ortye ons.

Even voor het beeld: de gemeente Roerdalen kent zes parochies met elk een eigen kerk: Melick, Herkenbosch, Posterholt, Vlodrop, Sint Odiliënberg en Montfort. De eerste drie vielen al samen onder één kerkbestuur, terwijl Vlodrop, Sint Odiliënberg en Montfort ieder nog een eigen kerkbestuur hadden. Het plan is nu dat alle parochies onder één kerkbestuur komen te vallen.

Gezien alle ontwikkelingen (zowel binnen de kerk als daarbuiten) zal vrijwel niemand hiervan opkijken, toch? L’Ortye: “Dat klopt. Het bisdom heeft al jaren geleden aan de kerkbesturen gevraagd om zich hierop voor te bereiden. Niet alleen het kerkbezoek neemt af, ook in financiële zin hebben de parochies het niet makkelijk. Dan is het logisch dat je kritisch kijkt naar de manier waarop we dit georganiseerd hebben, de structuur en de organisatie dus.”

Identiteit
Dat de bundeling van krachten niet zonder slag of stoot gaat, komt vooral door de manier waarop het proces loopt. L’Ortye: “Ik draai er niet omheen. Men voelt dit toch als een opdracht van hogerhand (het bisdom), terwijl men er liever via een natuurlijke weg naar toe was gegroeid. Er bestaat nog veel onduidelijkheid en er zijn nog heel wat onbeantwoorde vragen. Iedere parochie heeft nu eenmaal zijn eigen verleden, eigen identiteit en manier van werken. De betrokken besturen willen daar niet graag op inleveren.”

Solidariteit
Dat laatste vraagt enige verduidelijking. L’Ortye: “Parochies zijn gewend om hun eigen broek op te houden. Uiteraard is er ook wel een bepaalde mate van solidariteit, in noodgevallen helpt men elkaar. Maar als alle parochies bijv. zouden fuseren (wat men op dit moment zeer zeker niet wilt) dan gaan alle centen in één pot. Dan zou parochie X met iets meer vermogen, in het ergste gevallen de klappen van parochie Y moeten opvangen. Dat is nu nog een brug te ver denk ik.”
Volgens L’Ortye zijn de huidige besturen zover dat ze een gezamenlijke ‘geconsolideerde jaarrekening’ ter goedkeuring van het bisdom willen sturen. ”Daarbij behouden ze toch een stuk eigen identiteit. Er is nu een overkoepelend bestuur in oprichting, maar dat zit nog met vele vragen. Wat wordt precies hun taak? Welke werkzaamheden moeten ze zelf doen en wat zou er bijvoorbeeld door vrijwilligers gedaan kunnen worden? Of moeten er misschien professionele krachten worden ingehuurd? In overleg met het bisdom zullen deze vragen de komende tijd moeten worden beantwoord. De toekomst zal moeten uitwijzen of en zo ja in hoeverre het in gang gezette proces onze parochies ook daadwerkelijk heeft geholpen toekomstbestendig(er) te worden.

En nu?
Zit de krachtenbundeling nu op een dood spoor? L’Ortye: “Nee, dat zeker niet. We hebben immers een duidelijke opdracht vanuit het bisdom. Veel parochies in Limburg (oorspronkelijk 360) zijn al zover, dus dat gaat ons in Roerdalen ook lukken. Dat vergt nog wat overleg.”

Bij de foto: Pastoor Jos L’Ortye: “Iedere parochie heeft nu eenmaal zijn eigen verleden, eigen identiteit en manier van werken.”

Tekst: Freek Noten – Foto: RoerdalenNU.nl

Gepubliceerd: 23 FEB 2022 - 16:34
Laatste update: 23 FEB 2022 - 16:39