OSPR: nieuwe vereniging voor vrouwen én mannen?

OSPR: nieuwe vereniging voor vrouwen én mannen?

Er komt mogelijk een alternatief voor de onlangs opgeheven Postertholtse Vrouwen Beweging (PVB). Op initiatief van enkele inwoners van Posterholt wordt de belangstelling gepeild voor de oprichting van een nieuwe vereniging die deels aansluit bij de activiteiten van de ter ziele gegane PVB. Belangrijk verschil is echter dat niet alleen vrouwen uit Posterholt lid kunnen worden, maar ook mannen en vrouwen van alle leeftijden uit heel Roerdalen. Voorlopige naam van de nieuwe vereniging is: Oriëntatie op de Samenleving Posterholt en Roerdalen, afgekort OSPR.

Vorige maand werd bekend dat de PVB na zeventig jaar ophoudt te bestaan. De vereniging telde op het moment van de opheffing nog ruim zeventig leden. De reden om te stoppen was dat de vrouwenbeweging al jaren geen verjonging binnen het bestuur kon krijgen. De vereniging werd al 23 jaar gerund door vijf bestuursleden zijn allemaal op leeftijd zijn en voor wie het bestuurswerk te zwaar werd. Acties om nieuwe bestuursleden te werven, leverden geen resultaat op.

Onbegrijpelijk
Een aantal inwoners van Posterholt vindt het onbegrijpelijk dat een gezonde vereniging zo’n stille dood heeft moet sterven. Zij hebben het initiatief genomen om de mogelijkheden van een alternatief te onderzoeken. Een nieuwe vereniging waarbij ook mannen welkom zijn. “Naast de seniorenvereniging die zich wekelijks bezighoudt met vaste activiteiten zoals kaarten, kienen, fietsen, koersbal en wandelen is er ook plaats voor een vereniging voor mensen die interesse hebben in bijvoorbeeld lezingen, interviews met bekende streekgenoten of educatieve onderwerpen”, zegt Jacques Biermans, een van de initiatiefnemers. “Opvoeding, tuinieren, inwonen bij de kinderen etc. etc. zijn thema’s die beide partners aangaan. Zo zijn er onderwerpen te over. Ook de activiteiten van de opgeheven PVB, zoals kienen en demonstratieavonden, kunnen in het jaarprogramma worden ingebouwd.” De initiatiefnemers zijn van plan twee of drie activiteiten per maand te gaan organiseren. De contributie zal circa 24 euro per jaar bedragen.

Werktitel
Door er ook mannen bij te betrekken, kan er volgens de groep wellicht ook een groter bestuur gevormd worden. De neutrale werktitel Oriëntatie op de Samenleving Posterholt en Roerdalen wijst erop dat ook mensen van buiten Posterholt welkom zijn. De zetel is echter Posterholt. Vrouwen én maar nadrukkelijk ook mannen die belangstelling hebben om eventueel lid te worden van de nieuwe vereniging, kunnen hun interesse kenbaar maken via e-mailadres jpbiermans@home.nl of door een briefje met naam, adres, telefoonnummer en/of e-mailadres in de bus te stoppen of te sturen naar OSPR, Johan Frisolaan 1, 6061 CN Posterholt. Vrijblijvend aanmelden - zonder enige verplichting - kan tot 21 juni. Op basis van de reacties wordt bekeken of er voldoende perspectief is voor het beleggen van een ledenvergadering of oprichtingsbijeenkomst.

Gepubliceerd: 31 MEI 2023 - 17:07