Ontwikkeling leefgebied donker pimpernelblauwtje Posterholt

Ontwikkeling leefgebied donker pimpernelblauwtje Posterholt

Het Limburgs Landschap is dag in dag uit bezig om haar natuurterreinen zo optimaal mogelijk in te richten en te beheren. Goed voor een soortenrijke natuur en daarmee meteen ook een fraaie en gevarieerde natuurlijke omgeving om volop van te genieten. Nabij Posterholt worden zeven percelen met een gezamenlijke oppervlakte van 8,5 hectare, zo’ 11 voetbalvelden groot, ingericht voor het donker pimpernelblauwtje.

Foto: Joost Uittenbogaard

Zeldzame vlinder met complexe leefwijze
In Nederland komt slechts op één plek donker pimpernelblauwtje voor en wel nabij Posterholt Deze kleine vlinder heeft zich hier in 2001 op eigen kracht vanuit Duitsland gevestigd. Het pimpernelblauwtje heeft een complexe levenswijze. De grote pimpernel is de enige plantensoort waar de rupsen van leven. Daarna volgt een periode waarbij de rupsen door mieren worden meegenomen naar hun nest en daar verder opgroeien.

Vergroten leefgebied noodzakelijk
Het gebied waar het donker pimpernelblauwtje vanaf 2001 bij Posterholt voorkomt, is te klein voor de vlinder om op de lange termijn te overleven. Het Limburgs landschap richt nu enkele eigen percelen en enkele percelen van de provincie Limburg in voor deze vlinder. Dit gebeurt door he afgraven en afvoeren van delen van de te veel met meststoffen verrijkte bovengrond en hier daarna maaisel met veel zaden van grote pimpernel op te verspreiden.

Daarnaast worden hoopjes dood hout aangebracht en struwelen in de randen aangeplant. We verwachten daarmee vestiging van de mieren die het donker pimpernelblauwtje nodig heeft. Al met al ontstaat zo een aantrekkelijk gebied met veel afwisseling die ook voor talloze andere vlinders, vogels maar ook soorten als levendbarende hagedis en hazelworm extra leefgebied vormen.

Welkom
Vanaf eind september tot eind dit jaar wordt het werk uitgevoerd. Tijdens de werkzaamheden zij de (doodlopende) half verharde wegen in het gebied ten zuidoosten van Posterholt niet toegankelijk. Na afronding van het werk eind december 2023 kan weer overal gewandeld en gefietst worden. Onder andere door de afvoer van de vrijkomende grond zal op de Voorsterstraatweg, Voorselenweg en Akerstraat enige overlast zijn, maar uiteindelijk gaat de natuur er op vooruit.

U blijft van harte welkom in de natuurgebieden van Het Limburgs Landschap.

Gepubliceerd: 28 SEP 2023 - 08:52