Ondergrondse leiding Delta Corridor mogelijk door Roerdalen

Ondergrondse leiding Delta Corridor mogelijk door Roerdalen

De Rijksoverheid onderzoekt of het mogelijk is om energie en grondstoffen ondergronds te vervoeren via buisleidingen tussen Rotterdam, Venlo, Moerdijk, Chemelot en Noordrijn-Westfalen. Dit heet de Delta Corridor. Roerdalen valt binnen het aanleggebied. De plannen zijn nog niet definitief. In dit artikel leest u er meer over.

Economie en duurzaamheid
De Delta Corridor vervangt voor een deel het energie- en grondstoffentransport via de weg en het spoor. Dat zorgt voor minder Stikstof en CO2. Zo helpt de Delta Corridor bij het halen van doelen op het gebied van duurzaamheid en economie. Het Rijk heeft in 2021 al een eerste onderzoek gedaan naar de haalbaarheid van het buizensysteem. Het onderzoek gaat dit jaar verder. Het gaat dan bijvoorbeeld over het berekenen van kosten en opbrengsten. Ook gaat het Rijk bekijken waar de buizen precies moeten liggen. Volgens de planning beslist het Rijk in 2023 of de Delta Corridor er wel of niet komt. Als het systeem er komt, begint de aanleg in 2025.

Vragen
De gemeente is een gesprekspartner als het gaat om het gedeelte van de Delta Corridor op Roerdalens grondgebied. Hierbij gaat het bijvoorbeeld over grondeigendom en hoe de aanleg van de Delta Corridor in natuurgebieden zou moeten verlopen. Verder vinden we het vooral belangrijk dat het Rijk de veiligheid van buurtbewoners garandeert. Over de aanleg heeft het Rijk laten weten dat de strook voor de werkzaamheden 70 meter breed zal zijn. Hiervan is 25 meter nodig om te graven. De rest van de breedte is nodig voor bijvoorbeeld het opslaan van vrijgekomen grond, de buizen en een rijstrook.

Hoe gaat het verder?
Het project is nog volop in ontwikkeling. Veel is nog onduidelijk. Wij bekijken vast of er knelpunten zijn waar de Delta Corridor over ons grondgebied loopt. Misschien biedt het project kansen voor onze gemeente. Denk hierbij aan natuurcompensatie op logische plekken of verplaatsing van bedrijven. Wij informeren u over de ontwikkelingen rond de plannen via dit dorpsblad en onze website www.roerdalen.nl. Inwoners die in de buurt van het geplande tracé wonen ontvangen een persoonlijke brief.

Gepubliceerd: 05 MEI 2022 - 09:36