Olympische droom in Formule 1 van de wintersport

Olympische droom in Formule 1 van de wintersport

Een vervelende blessure maakte een einde aan de ambities van Loren Djolo als hardloopster. Maar de 19-jarige atlete uit Herkenbosch knokte zich terug. Inmiddels behoort ze tot de top van Nederland op de onderdelen discuswerpen en kogelstoten. En binnenkort raast ze met duizelingwekkende snelheid over de ijspistes als bobsleepiloot. “Ik droom ervan om naar de Olympische Spelen te kunnen gaan.”

De adrenalineshot om met dik honderd kilometer per uur over een ijsbaan naar beneden te denderen, moet nog komen. “Binnenkort ga ik twee weken naar Lillehammer in Noorwegen om te proeven hoe het is om van een berg af te sleeën”, lacht Loren Djolo. “Dat zal best heftig zijn. Bobsleeën wordt gezien als de Formule 1 onder de wintersporten. Er worden duizelingwekkende snelheden bereikt op het ijsparcours.”

Loopnummers
Loren Djolo (19) is geboren in Maastricht en groeide op Herkenbosch. Dit schooljaar begon ze met haar studie Medisch Voetzorg Pedicure. Sinds haar twaalfde doet ze fanatiek aan atletiek. “Tijdens wedstrijden won ik op diverse loopnummers best veel medailles. Door mijn prestaties werd ik gescout voor een selectieteam bij het Regionaal Training Centrum in Sittard. Daar concentreerde ik me vooral op de sprintonderdelen. Mijn favoriete afstand was de 400 meter. Ik deed op nationaal niveau mee aan wedstrijden in binnen en buitenland, zowel indoor als outdoor.”

Noodlot
Rond haar zestiende sloeg het noodlot toe. Ze kreeg een vervelende blessure en moest stoppen met de loopnummers. Onder leiding van haar coaches Tom Corstjens en Melissa Boekelman specialiseerde ze zich op de onderdelen kogelstoten en discuswerpen. Inmiddels staat ze met kogelstoten vierde op de Nederlandse ranglijst en werd ze derde op de Nederlands kampioenschappen. “Dit jaar was erg speciaal voor mij”, vertelt Loren. “Veel doelen zijn bereikt. Daar ben ik best wel trots op. Zeker omdat ik beide onderdelen nog niet zo lang doe.”

Uitlaatklep
Volgend seizoen stapt ze over naar de categorie Senioren Vrouwen. Dat betekent een hoger niveau en sterkere concurrentie. Sporten is voor Loren een uitlaatklep. “Dan valt alles van mij af. Dat heeft mij in het verleden erg geholpen. Het is een brede sport en dat maakt het zo speciaal.”

Testdag
In het voorjaar ontving ze van haar coach een tip dat de Bob- en Sleebond Nederland op zoek was naar nieuwe atleten. Nieuwsgierig meldde ze zich aan voor een testdag op Papendal. “Veel bobsleeërs komen uit de atletiek”, legt ze uit. “Je hebt al snel een voordeel als je doet sprinten of werpen. Beide zijn erg technisch, net zoals bobsleeën.” Loren maakte meteen indruk. Ze werd geselecteerd als bobsleepiloot voor monobob en tweemansbob vrouwen. Die nieuwe uitdaging gaat haar leven behoorlijk veranderen. Om te kunnen trainen in een echte bob moet ze veel gaan reizen naar wintergebieden. Als piloot zit ze voorin en bestuurt ze de bobslee. Daar krijgt ze een pilotenopleiding voor. Ook wordt ze klaargestoomd voor de eerste wedstrijden. “Mijn streven is om als piloot naar de Olympische Spelen 2026 in Italië te gaan. Dat is altijd mijn droom geweest. Daar ga ik ontzettend hard voor knokken. Het is zeker ook spannend. Maar ik heb er ontzettend veel zin in.”

 

Help Loren bij haar Olympische droom
Door de hoofdsponsor Newcold, bekend van grote diepvriespakhuizen, kan het bobsleeteam tijdens het vierjarige traject naar de winterspelen beschikken over goede trainingsfaciliteiten. Ook de bond vergoedt een groot deel van de kosten. Maar van de atleten wordt zelf ook een grote bijdrage verwacht. Daarom is Loren op zoek naar persoonlijke sponsoren. Wil jij als bedrijf of particulier Loren financieel helpen om haar droom te realiseren, neem dan contact op via: Lorendjolo@ziggo.nl. Volg Loren via Facebook: Loren Djolo en Instagram: lorenxdjolo

Tekst: Frank Vergoossen/RoerdalenNu.nl - Foto: Facebook

Gepubliceerd: 20 OKT 2022 - 08:17