'Oekraïners laten zien dat vrijheid het waard is om voor te vechten'

'Oekraïners laten zien dat vrijheid het waard is om voor te vechten'

In de rubriek Speeddaten met de nieuwe raad stellen we aan de hand van een aantal tête-à-tête-vragen de nieuwe gemeenteraadsleden aan u voor. Wat beweegt hem of haar om raadslid te worden? Wie is de persoon achter het raadslid? Iedere week halen we telkens één raadslid voor het voetlicht. Deze keer is dat Annemari Eichholtz uit Sint Odiliënberg.

Naam:
Annemari Eichholtz.

Leeftijd:
Net 50 jaar, vanaf 1 april.

Woonplaats:
Sint Odiliënberg.

Fractie:
Roerstreek Lokaal!

Beroep/studie:
Senior Beleidsadviseur

Verliefd, verloofd, getrouwd:
Getrouwd en moeder van een dochter.

Hobby’s:
Volleyballen, vakantie vieren, lezen en (met mooi weer) wandelen met de hond.

Lidmaatschap verenigingen:
SV Ludentes, de volleybalclub van Sint Odiliënberg.

Hoe zou je jezelf omschrijven?
Rustig en kijk graag eerst de kat uit de boom. Kan goed luisteren en ben van nature positief ingesteld. Zoek altijd naar oplossingen, probeer zo min mogelijk in problemen te blijven hangen. Ik houd ervan onderdeel uit te maken van een team.

Waar heb je een gruwelijke hekel aan?
Onrecht, elkaar niet respecteren of in de waarde laten. En rondslingerende troep. Thuis maar ook op straat of in de natuur. Als ik wandel met de hond heb ik geregeld mijn zakken vol met allerlei zwerfaval, dat dan thuis in de juiste afvalbak wordt gedropt.”

Wat trekt je aan in de functie van raadslid?
De functie van raadslid is een volledig nieuwe uitdaging voor mij. Ik heb er vooral heel veel zin in. Afgelopen zomer ben ik benaderd om “iets” binnen Roerstreek Lokaal! te gaan doen. Dat “iets” resulteerde in een groeiend enthousiasme voor alle onderwerpen die voorbijkwamen. Toen de vraag kwam of ik op de verkiezingslijst wilde staan, hoefde ik daar dus niet meer over na te denken. Mijn inwerkperiode smaakte duidelijk naar meer.

Ochtend- of avondmens?
Dan kies ik voor avondmens. Want opstaan is echt niet mijn favoriete bezigheid.

Waarvoor mogen ze je wakker maken?
Een dag skiën, met zon, veel sneeuw en lekker op de berg eten, bij voorkeur buiten, in de zon, samen met mijn familie.

Waar wil je je als raadslid vooral voor inzetten?
Als gekozen afvaardiging van Roerdalen hoop ik dat ik de stem van Roerdalen kan laten horen in de gemeenteraad. Ik vind het geweldig leuk en een enorme eer dat ik als gemeenteraadslid mee mag denken over de toekomst van Roerdalen. Ik heb (nog) geen voorkeur voor een bepaald onderwerp. Wat ik wel heel belangrijk vind is dat ik daar niet voor mezelf zit maar voor iedere inwoner van onze mooie gemeente.

Met wie zou je wel eens een week willen ruilen?
Als ik dan mag kiezen, zou ik best een week Maxima willen zijn. Zeker nu ze erevoorzitter is van MIND Us. Hoe mooi is het als je een bijdrage kunt leveren aan het bundelen van alle versnipperde hulpverleners/instanties zodat jongeren met mentale problemen echt geholpen kunnen worden. Die week zou ik gebruiken om zoveel mogelijk invloed uit te oefenen om dat vooral snel voor elkaar te krijgen.

Wat is je favoriete gerecht?
Dat is een lastige. Ik vind echt heel veel lekker, vooral als ik het niet zelf klaar hoef te maken. Maar als ik dan toch moet kiezen dan wordt het iets Italiaans. Verse ravioli met allerlei paddenstoelen, een roomsausje en Parmezaanse kaas.

Waar word je verdrietig van?
Onrecht en oneerlijkheid, dat maakt me boos maar ook verdrietig. Maar ook het verlies van een dierbare is natuurlijk niet iets waar je makkelijk overheen stapt. Ik weet uit eigen ervaring dat het even kan duren voordat dat verdriet een plekje heeft gekregen. Wat ik dan ook weer heel mooi vind om te zien is hoe onverwacht sterk je als persoon kunt zijn op die moeilijke momenten.  

Welke persoon (levend of overleden) heeft de grootste indruk op jou gemaakt?
Op dit moment ben ik erg onder de indruk van de oorlog in Oekraïne. De houding van Rusland vind ik beangstigend. De Oekraïners laten dagelijks zien dat er zaken zijn die het waard zijn om voor te vechten, zoals vrijheid (van meningsuiting), respect en vriendschap. Iets wat heel vanzelfsprekend lijkt, maar het blijkbaar niet is. Helaas. Als ik dan één persoon moet kiezen, is dat op dit moment met de kennis van nu president Zelensky, omdat hij het hele Oekraïense volk vertegenwoordigt.

Gepubliceerd: 14 APR 2022 - 10:32