Niet eens met WOZ: bel eerst met BsGW

Niet eens met WOZ: bel eerst met BsGW

Binnenkort valt de rekening voor de gemeentelijke heffingen weer in de bus. Tegelijkertijd zal je mailbox weer overspoeld worden met aanbiedingen van allerlei bureautjes die voor jou gratis bezwaar willen maken tegen de vastgestelde WOZ-waarde van je woning. Lekker makkelijk allemaal, maar zou je dat wel doen?

“Wij maken gratis bezwaar voor particuliere woningbezitters. Klaar in twee minuten. Al 84.376 particulieren en bedrijven gingen u voor.” Om er nog triomfantelijk aan toe te voegen: “Als het bezwaar gegrond is, betaalt uw gemeente onze kosten op grond van het wettelijk stelsel.” Met dit soort teksten bieden allerlei bureaus hun diensten aan om voor jou bezwaar te maken tegen de hoogte van de WOZ-waarde. Vooral dit jaar zullen ze zich in de handen wrijven. De WOZ-waarde zal in heel veel gevallen namelijk hoger zijn dan de huidige marktwaarde. Wat veel mensen over het hoofd zien is dat de WOZ-waarde van je huis de geschatte marktwaarde is op 1 januari van het vorige jaar. Op die peildatum waren de huizenprijzen tot recordhoogte gestegen. Inmiddels zijn de prijzen flink gekelderd. Met als gevolg dat de vastgestelde WOZ-waarde behoorlijk hoger zal zijn dat je huis op dit moment zou opbrengen. Daar kun je het dan wel niet mee eens zijn, maar dat is nu eenmaal landelijk bij de wet zo vastgelegd. Daar kan de gemeente niets aan doen en ook BsGW, de organisatie die namens de gemeenten en waterschappen de lokale belastingen int, niets aan veranderen. Bezwaar maken tegen die peildatum heeft dan ook geen enkele zin.

Peildatum
Dat neemt niet weg dat je het niet eens hoeft te zijn met de waarde die per peildatum 1 januari 2022 aan je woning is toegekend. En uiteraard is in dit land iedereen vrij om daar tegen bezwaar te maken. Ook de manier waarop je dat doet mag iedereen zelf weten. Maar wellicht is het goed om je te realiseren dat gemeenten ieder jaar onnodig veel geld kwijt zijn aan de proceskosten van bezwaren tegen de WOZ-waarde die door zogeheten no cure no pay-bureaus namens huiseigenaren worden ingediend. Wist je dat de gemeenten in Limburg vorig jaar 2,5 miljoen euro kwijt waren aan de vergoedingen die aan deze bureaus betaald moesten worden? En wie denk je dat dat bedrag uiteindelijk weer zal moeten ophoesten? Juist ja, wij als burgers.

Vergoeding
Commerciële bureaus of makelaars bieden huiseigenaren aan om tegen no cure no pay bezwaar te maken tegen de WOZ-waarde. De deelnemende gemeenten worden daarmee op extra kosten gejaagd. Als de bezwaarmaker gelijk krijgt, moet BsGW aan het commerciële bureau een hoge vergoeding betalen. Als er al een miniem bedrag van duizend euro van de WOZ-waarde afgaat, bedragen de bezwaar- en proceskosten al vlug vele honderden euro’s. De hoogte van deze kosten staat vaak in geen enkele verhouding tot het belastingvoordeel voor de bezwaarmaker, dat in veel gevallen slechts enkele tientjes bedraagt. En het mooiste van alles is dat bezwaar indienen via zo’n commerciële club niet meer kans op succes biedt. In tegendeel: het percentage goedgekeurde bezwaren is bij die bureaus lager ten opzichte van de bezwaren die rechtstreeks bij BsGW werden ingediend. Je kunt het dus net zo goed zelf doen, rechtstreeks bij BsGW. Dat gaat net zo gemakkelijk.

Telefoontje
Twijfel je of de WOZ-waarde van je pand wel juist is? Of vind je deze te hoog of te laag? Neem dan eerst contact op met BsGW via tel.: 088 8420 420. Huiseigenaren kunnen dan rechtstreeks met de taxateur bespreken met welke factoren rekening is gehouden bij de waardebepaling. Als dat reden is om de waarde aan te passen, dan regelt de taxateur dat direct met de reclamant. Vaak is één enkel telefoontje al genoeg om duidelijkheid te krijgen. Je kunt ook online bezwaar maken bij BsGW. Kijk voor meer informatie op: www.bsgw.nl. 

Tekst: Redactie RoerdalenNU.nl

Gepubliceerd: 15 FEB 2023 - 19:04