Motie: helft nieuwbouwwoningen voor eigen inwoners

Motie: helft nieuwbouwwoningen voor eigen inwoners

Een krappe meerderheid van de gemeenteraad van Roerdalen heeft donderdag een motie aangenomen die het vanaf medio volgend jaar mogelijk moet maken om bij nieuwbouwprojecten maximaal de helft van het aantal woningen te reserveren voor eigen inwoners.

Volgend jaar treedt de nieuwe Huisvestingswet in werking. Deze geeft gemeenten meer bevoegdheden om huizen toe te wijzen aan eigen inwoners of mensen met een economische of maatschappelijke binding met de gemeente. De fracties CDA, Ons Roerdalen en Democraten Roerdalen riepen het college op om zo snel mogelijk na het inwerkingtreden van die wet met een huisvestingsverordening te komen die het mogelijk maakt om nieuwe koop- en huurwoningen tot het maximum van het in die wet bepaalde percentage te reserveren voor eigen inwoners. Het ontwerp van die wet gaat nu nog uit van een percentage van 50 procent. Maar dit moet nog door de Staten-Generaal goedgekeurd worden.

Sentiment
Namens de drie fractie wees CDA-raadslid Remco Vrinzen erop dat de krapte op de woningmarkt ertoe leidt dat jongeren of andere inwoners van Roerdalen geen nieuwe plek meer kunnen vinden binnen de eigen gemeente. Dit kan volgens Vrinzen leiden tot het verminderen van de leefbaarheid doordat mensen die eerder deel uitmaakten van de gemeenschap, daar niet meer kunnen wonen. Het raadslid merkte verder op dat er een sentiment heerst dat de gemeente zich meer inzet voor andere bevolkingsgroepen zoals Oekraïners en statushouders dan voor de eigen bevolking. Vrinzen: “Door krapte op de woningmarkt worden veel jongeren verplicht om buiten de gemeentegrens te kijken. Dit is eeuwig zonde en komt de gemeente niet ten goede.”

Voorkeursrecht
Wethouder Jacqueline Westhelle-Aelen vroeg zich of de indieners van de motie de afgelopen maanden wel goed opgelet hadden. Volgens haar hanteert de gemeente bij al haar plannen, zoals onder meer de tijdelijke huisvesting, al een voorkeursrecht voor eigen inwoners. Een aparte verordening is volgens de wethouder dan ook overbodig. “In de plannen voor tijdelijke huisvesting handelen we juist ook in het belang van onze eigen inwoners die anders door de verplichte huisvesting van statushouders en de vluchtelingen uit Oekraïne aan het kortste eind dreigden te trekken. Het heeft geen zijn om daarnaast nog een aparte huisvestingsverordening vast te stellen.”

Stemmingmakerij
De coalitiepartijen Roerstreek Lokaal! en PvdA-GroenLinks stemden tegen de motie. Maar omdat coalitiepartner Democraten Roerdalen zich bij de oppositiefracties CDA en Ons Roerdalen aansloot, werd de motie met 10 tegen 9 stemmen aangenomen. Vooral de opmerking dat er een sentiment heerst dat Roerdalen vreemdelingen voortrekt, schoot Roerstreek Lokaal! in het verkeerde keelgat. “We hebben zeer veel moeite met de opmerking dat er een sentiment heerst dat de gemeente zich meer inzet voor andere bevolkingsgroepen dan voor de eigen inwoners”, sprak raadslid Marlies Willems. “Het op deze manier brengen van een constatering voelt als stemmingmakerij.”

Op de foto: De coalitiefractie Democraten Roerdalen stemde voor de motie van de oppositie.

Tekst en foto: Frank Vergoossen/RoerdalenNU.nl

Gepubliceerd: 04 NOV 2022 - 15:17
Laatste update: 04 NOV 2022 - 18:44