Montfort valt af als locatie voor windmolens

Montfort valt af als locatie voor windmolens

De inwoners van Montfort kunnen weer rustig slapen. Het gebied Montfort-zuid komt niet meer in aanmerking als mogelijke locatie voor windturbines. Vier van de vijf raadsfracties dienden een wijzigingsvoorstel in om verder onderzoek naar het plaatsen van windmolens in Montfort te staken. Roerdalen gaat wel bekijken of windmolens op de Meinweg haalbaar zijn.

Het wijzigingsvoorstel was ondertekend door het CDA, Democraten Roerdalen, Roerstreek Lokaal! en PvdA-GroenLinks. Ons Roerdalen stemde tegen het voorstel. “Wij vinden het een goede zaak dat de plannen in Montfort niet doorgaan, maar vinden het te voorbarig om al direct akkoord te gaan met de Meinweg als zoekgebied”, legde raadslid Henk van der Linden uit. De voltallige raad gaf het college tevens opdracht om het voorkeursrecht op percelen in Montfort-zuid ten behoeve van de mogelijke ontwikkeling van een energielandschap op te heffen en de eigenaren daarvan in kennis te stellen. Ook wil de raad dat Roerdalen de gemeente Echt-Susteren op de hoogte stelt van het Roerdalens standpunt met de aantekening dat Roerdalen bezwaar zal maken als de buurgemeente in het grensgebied wel windmolens wil plaatsen, die impact hebben op de inwoners van Montfort. Verder gaat Roerdalen onderzoeken of de gemeente zich kan aansluiten bij windmolenprojecten op zee.

Kamikazeactie
Tijdens het debat over de windmolens kwam de fractie PvdA-GroenLinks stevig onder vuur te liggen. Met name verantwoordelijk wethouder Jacqueline Westhelle-Aelen moest het ongelden. Haar werd verweten dat ze door onzorgvuldig handelen onnodig onrust heeft gezaaid onder de inwoners van Montfort. “Windmolens in Montfort is door een kamikazeactie van de wethouder een klucht geworden”, sprak CDA-fractieleider Frank Demarteau. “U heeft de zaak gebagatelliseerd en de raad buitenspel gezet.” Ook Henk van der Linden (Ons Roerdalen) stelde dat de wethouder de raad om de tuin had geleid. “We zijn in feite beduveld. Als raad zijn we op een bepaald moment voor schut gezet.”

Inschattingsfout
Wethouder Westhelle gaf toe dat er in het hele proces inschattingsfouten zijn gemaakt. Ze bestreed echter dat ze bewust informatie heeft achtergehouden om de raad op het verkeerd been te zetten. Dat pas gaande de rit een rapport opdook wat er toe leidde dat B en W het oorspronkelijke voorstel wijzigden, was volgens haar niet gebeurd om zaken achter te houden. “Dat dit aanvankelijk niet bij de stukken zat, wil niet zeggen dat we dat achter de hand hebben willen laten. Het was een rapport dat door de ambtenaren bij hun onderzoek is gebruikt om mij als wethouder te kunnen adviseren. Het is een inschattingsfout geweest of het wel noodzakelijk was om dat stuk er nog bij te doen. Maar het is niet de bedoeling geweest om hiermee voor te sorteren op een bepaalde keuze. Achteraf had dit stuk zowel de raad als het college geholpen bij het maken van een keuze. Ik heb ervan geleerd en zal er de volgende keer op letten dat ook alle onderliggende stukken erbij zitten.”

Draaigedrag
CDA-raadslid Remco Vrinzen verweet de PvdA-GroenLinks-fractie draaigedrag door in het verkiezingsprogramma nadrukkelijk windmolens op de Meinweg af te wijzen en zich nu toch achter het voorstel te scharen voor verder onderzoek naar het opwekken van windenergie in het natuurgebied. Dat verwijt werd door raadslid Patrick Joris (PvdA-GroenLinks) tegengesproken. “We staan nog steeds op het standpunt dat windmolens op de Meinweg niet kunnen. Maar we gaan juist akkoord met het onderzoek om te bewijzen dat de Meinweg ongeschikt is als locatie voor windturbines”, aldus Joris.

Overigens hebben natuurorganisaties de gemeente Roerdalen inmiddels opgeroepen om vanwege de nadelige effecten voor de flora en fauna af te zien van het plan om mogelijk windmolens op het Meinwegplateau te plaatsen. Zie: HIER.

Gepubliceerd: 30 SEP 2022 - 11:54
Laatste update: 30 SEP 2022 - 11:59