Milieufederatie: 'Geen windturbines op Meinweg'

Milieufederatie: 'Geen windturbines op Meinweg'

Natuur- en Milieufederatie Limburg (NMF) roept de gemeente Roerdalen op af te zien van de plannen om op het Meinwegplateau windturbines te plaatsen. De natuurorganisatie wijst op allerlei onderzoeken waaruit blijkt dat windmolens op het hoogste deel van de Meinweg grote negatieve effecten hebben op de natuurwaarden, met name ook voor de aangrenzende natuurgebieden.

Het Meinwegplateau grenst aan het Natura 2000-gebied Meinweg en aangrenzende Duitse Natura 2000-gebieden. Tevens maakt het onderdeel uit van het Natuur Netwerk Limburg. Het gebied herbergt belangrijke natuurwaarden en is van groot belang voor het halen van de biodiversiteitsdoelen. Zo is het Meinwegplateau van oudsher een bekende pleisterplaats voor kraanvogels en andere vogels en een belangrijke overwinterplaats. Op piekmomenten vormt het plateau een belangrijk rust- en foerageergebied voor zo’n 4.000 ganzen. Ook loopt er een belangrijke vogeltrekroute over dit gebied. De NMF Limburg heeft in 2016 al in kaart gebracht waar windmolens een hoog risico vormen voor bepaalde vogelsoorten. Het Meinwegplateau is daarbij als een hoog risicogebied aangemerkt.

Negatieve effecten
De NMF wijst er verder op dat de plannen waarschijnlijk ook grote negatieve effecten hebben op vleermuizen en insecten. Verder is plaatsing van windturbines op het Meinwegplateau volgens de NMF moeilijk/niet te verenigen met de natuurdoelen ter plekke. In elk geval zal eerst nauwkeurig onderzocht moeten worden welke gevolgen plaatsing van windturbines op het plateau zal hebben op flora en fauna ter plekke en in de omgeving. Windturbines middenin het Duits-Nederlands Grenspark Maas-Swalm-Nette zijn bovendien strijdig met de doelstellingen van dit park. De NMF wijst er verder op dat de gemiddelde windsnelheid in Roerdalen relatief laag is waardoor het de vraag is of windturbines hier wel voldoende rendabel zijn.

Zonnevelden
Een ander probleem is dat het stroomnet in Limburg vol is. Netbeheerder Tennet heeft hier inmiddels een tijdelijke oplossing voor gevonden. Maar daarmee is dit probleem niet de wereld uit. Om de windturbines aan de sluiten op het stroomnet moeten kabels over lange afstanden en deels ook door natuurgebieden gelegd worden. De NMF vreest verder dat de uitstoot van stikstof in de aanlegfase van de windturbines een negatief effect zal hebben op stikstofgevoelige begroeiingen in de nabijgelegen Natura 2000-gebieden. Samenvattend adviseert de NMF Limburg Roerdalen om zich meer te oriënteren op zonnevelden in plaats van windturbines om aan de klimaatdoelstellingen te voldoen “We zijn ons terdege bewust van de noodzaak om over te schakelen van fossiele energie naar duurzame energie, alleen wel met behoud van natuur en landschap”, zegt de NMF. “Met andere woorden: wij zijn niet tégen windturbines, maar bij windturbines op het Meinwegplateau zien wij grote negatieve effecten op natuur en landschap.”

Foto©️: Freepik.com

Gepubliceerd: 29 SEP 2022 - 20:12
Laatste update: 02 OKT 2022 - 17:43