''Mensen moeten er nog aan wennen dat het weer mag'' 

''Mensen moeten er nog aan wennen dat het weer mag'' 

De Montforter vrienden Harrold Knoben en Ron Roemen struinen als La Bamba al 22 jaar de Limburgse canavalspodia af. Met hun Limburgstalige feestnummers zetten ze in alle uithoeken van de provincie de tent op zijn kop. “Voor ons als artiesten is dit absoluut de mooiste tijd van het jaar”, zegt liedjesschrijver Ron Roemen.

Het gas erop! Al 22 jaar zijn de mannen van La Bamba een garantie voor succes op plekken waar een feestje gebouwd moet worden. Maar de afgelopen twee jaar zat het Montforter duo tussen de elfde van de elfde en aswoensdag vooral thuis op de bank. Corona veegde hun volgeboekte agenda in een klap leeg. “Het waren hele vreemde jaren”, kijkt Ron Roemen terug. “Niet kunnen optreden was voor ons een groot gemis. Het is heerlijk om energie te steken in optredens en die weer terug te krijgen van het publiek. Maar dat was er lange tijd niet bij.” Corona ontnam ook de inspiratie en creativiteit om nieuwe liedjes te schrijven. Ron: “De vooruitzichten waren niet rooskleurig. Dan vraag je je af of het wel zin heeft om te schrijven. Want hoe kun je een liedje onder de aandacht brengen als er geen vastelaovendj gevierd wordt en de horeca dicht is? Geen zittingen, geen optochten, geen feesten, geen optredens, geen podia. Dat drukte de pret en de motivatie wel enigszins.”

Tussenjaar
Inmiddels zijn alle belemmeringen geschrapt en mag er weer uitbundig gefeest worden. Voor het eerst sinds drie jaar viert Limburg weer carnaval met alles erop en eraan. Toch bespeuren Harrold en Ron enige terughoudendheid bij het publiek. “Mensen gaan net als voorheen weer helemaal uit hun bol. Maar wat we wel merken is dat het in veel zalen toch net iets minder druk is dan voorheen. Alsof de mensen er nog aan moeten wennen dat ze weer ‘mogen’ feesten. Het kan ook met de stijgende prijzen te maken hebben. We hopen van niet en beschouwen 2023 maar als een soort van tussenjaar.”

Mallorcabeat
Ron Roemen (1968) en Harrold Knoben (1970) zijn alle twee geboren en getogen in Montfort. Terwijl Ron werkzaam is als muziekdocent en -instructeur, verdient Harrold de kost als servicemonteur bij deurenspecialist Novoferm. Al van jongs af aan zijn ze bevriend. Beiden waren lid van het fluit- en tamboerkorps Excelsior uit Montfort. Op een gezellige avond aan de tap in een Montforts horeca-etablissement ontstond het idee om samen een orkestje te gaan vormen. Sinds 2000 zetten ze als La Bamba met Limburgstalige liedjes, Duitse schlagers en Engelse meezingers, overgoten met een lekker dreunende Mallorcabeat, de boel op stelten. Al dertien keer wist La Bamba de finale van het Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer te bereiken. De overwinning in 2013 met het lied Laef, Limburg laef! zette het Montfortse duo definitief op de Limburgse artiestenkaart. “Het is gewoon verschrikkelijk leuk om op te treden”, vertelt Ron. “We voelen ons absoluut vereerd dit te mógen doen. Dat maakt het ook gemakkelijk om het al zolang vol te houden.”

Klik
Ondanks de toenemende concurrentie in de Limburgse artiestenscene staat La Bamba in carnavalstijd nog steeds op talloze affiches. Wat is het geheim van het succes? “Dat zijn Harrold en ik! Onze vriendschap en klik die we met elkaar hebben is zichtbaar op en naast het podium. Voor, tijdens en na het optreden is het bij ons altijd feest. We lachen wat af en hebben er gewoon echt heel veel plezier in. Dat stralen we af op het publiek. Natuurlijk hoop ik ook dat de liedjes die ik schrijf bijdragen aan ons succes.”

Tekst: Frank Vergoossen/RoerdalenNU.nl - Foto: Website La Bamba

Gepubliceerd: 08 FEB 2023 - 12:44
Laatste update: 09 FEB 2023 - 08:22