Lucht in Roerdalen het schoonste van heel Midden-Limburg

Lucht in Roerdalen het schoonste van heel Midden-Limburg

Zelfs met de grootste ammoniakuitstoter van Nederland in de achtertuin (Rockwool) is de luchtkwaliteit in Roerdalen het beste van heel Midden-Limburg. Desondanks zit de blootstelling aan schadelijke stoffen in onze gemeente boven de advieswaarden van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO. Dat blijkt uit de Atlas Leefomgeving van de GGD.

De uitstoot van stikstofdioxiden en fijnstof in Nederland nam de afgelopen dertig jaar flink af. Toch veroorzaakt de huidige luchtverontreiniging nog steeds schade aan de gezondheid. De GGD’en berekenden dat inwoners van Limburg gemiddeld bijna 11 maanden (329 dagen) korter leven door luchtverontreiniging. Bij 1 op de 7 longkankerpatiënten in Limburg is hun ziekte toe te schrijven aan luchtverontreiniging. Bij bijna 1 op de 5 Limburgse kinderen is luchtverontreiniging de oorzaak van hun astma. De buitenlucht die inwoners inademen is vergelijkbaar met het passief meeroken van 4 tot 5 sigaretten per dag. Wegverkeer, industrie, landbouw en houtstook belangrijkste bronnen van luchtverontreiniging.

Gunstigste
Roerdalen scoort op vrijwel alle soorten uitstoot het gunstigste van heel Midden-Limburg. Zo ligt het aantal nieuwe gevallen van astma bij kinderen in Roerdalen als gevolg van de slechte luchtkwaliteit op 15 tot 17 procent. In omliggende gemeenten is dat tussen de 17 en 19 procent. In Roermond zelfs tussen de 19 en 21 procent. De onderzoekers berekenden ook in hoeverre de gecombineerde blootstelling aan stikstofdioxide en fijnstof zorgt voor vroegtijdige sterfte. Dat wordt uitgedrukt in een gemiddeld aantal verloren levensdagen per inwoner, bij inwoners van 30 jaar en ouder. In Roerdalen is dat tussen de 310 en 325 dagen. We leven dus gemiddeld een dikke tien maanden korter door alle troep in de lucht. In de rest van Midden-Limburgs is dat nog meer, namelijk tussen de 325 en 355 dagen.

Blootstelling
De luchtkwaliteit in Limburg wisselt sterk per gemeente. Zo is de blootstelling aan luchtverontreinigende stoffen in de regio Noord-Limburg het hoogst en in Zuid-Limburg het laagst. Ook de bronnen van luchtverontreiniging verschilt. In de regio’s Noord- en Midden-Limburg is wegverkeer de grootste bron van stikstofdioxide. In de regio Zuid-Limburg is dat de industrie. Voor fijnstof (PM10) geldt dat landbouw de grootste bron is in de regio’s Noord- en Midden-Limburg, terwijl dit in de regio Zuid-Limburg industrie is.

Meinweggebied
De Atlas Leefomgeving toont dat de luchtkwaliteit ook binnen een gemeente sterk varieert. Voor  Roerdalen is goed te zien dat de luchtkwaliteit in het Meinweggebied aanmerkelijk beter is dan in de bebouwde kom van de dorpen. Wellicht telt dit verschil ook door in de berekeningen en is dat een van de redenen dat Roerdalen er gemiddeld gunstiger uitspringt dan andere plaatsen in Midden-Limburg. Wie iedere dag de schoonste lucht wil inademen, zit er niets anders op dan te verhuizen naar noordoost Friesland en Groningen.

Op de foto: De lucht op de Meinweg is aanmerkelijk schoner dan in de dorpen. 

Tekst en foto: Redactie RoerdalenNU.nl

Gepubliceerd: 01 MAA 2023 - 18:47