
Long Covid: nog steeds een ongrijpbare ziekte
Ook altijd gedacht dat Long covid iets met de longen te maken had? Niets is minder waar. Long Covid is de verzamelnaam van langdurige klachten die mensen kunnen krijgen als gevolg van een coronabesmetting. Bijvoorbeeld; benauwdheid, vermoeidheid, concentratieproblemen en/of ziek na inspanning. De intensiteit verschilt per persoon. Hoewel het coronavirus op de terugweg lijkt, kampen nog veel mensen met de gevolgen hiervan.
Joost Schreurs, fysiotherapeut van Therapie Centrum Roerdalen, heeft verschillende Long Covid patiënten ontmoet. “Vergis je niet, het gaat landelijk om 80.000 tot 150.000 mensen, het precieze aantal is niet bekend. Als je dat vertaalt naar een gemeente als Roerdalen, dan kun je wel raden hoeveel mensen het betreft. Het merendeel herstelt na een bepaalde periode volledig, bij anderen blijven de klachten langdurig”.
Eén van hen is Maud de Zeeuw uit Sint Odiliënberg. Maud is 43 jaar, getrouwd en heeft drie schoolgaande kinderen. Ze werkt als groepsbegeleidster in de nachtdienst bij Pergamijn in Echt. Of beter gezegd: werkte. “Dat klopt. In mei 2021 kreeg ik plotseling allerlei vage klachten. Het was vlak nadat ik de tweede Corona vaccinatie heb gehad. Of het daarmee verband houdt of dat het werk in de zorg er iets mee te maken heeft, dat is nooit duidelijk geworden”.
Moe
Feit is dat Maud vanaf dat moment niet meer de vrouw was, zoals velen haar kenden: energiek, sportief, actief, kortom midden in het leven. Wat kwam daarvoor in de plaats? Maud: “Ik ben snel moe, ik kan niet meer tegen prikkels, heb snel pijn in mijn armen en benen. Mensen kunnen het zich niet voorstellen, maar het leeghalen van een afwasmachine is voor mij al een drama. Of een verhaaltje voorlezen aan mijn jongste zoontje bij het naar bed brengen. Het is bijna onbegonnen werk”.
Perspectief
Volgens Joost past Maud perfect in het profiel wat er inmiddels bestaat over Long Covid patiënten: vrouw, tussen 35 en 45 jaar, actief, gedreven. “Je moet begrijpen dat Long Covid een relatief nieuwe ziekte is. Het RIVM doet verschillende onderzoeken om meer te weten te komen over de ziekte verschijnselen, want uiteindelijk wil je dat mensen weer beter worden. Het perspectief is nu heel onduidelijk”.
Toch gloort er een beetje hoop aan de horizon. Joost: “Veel Long Covid patiënten (en dat geldt ook voor Maud) melden zich uiteindelijk bij een fysiotherapeut. De behandeling die je dan inzet is vooral gericht op langzaam opbouwen van belastbaarheid. We noemen dat een laag belasting therapie. Bij een klein aantal patiënten blijkt dat niet te werken. In het Laurentius Ziekenhuis in Roermond is er een behandeling die uit gaat van verhogen van de belastbaarheid door juist zwaar te belasten. Dat lijkt bij sommigen aan te slaan”.
Behandeling
Maud heeft ook meegedaan aan dit traject in Roermond. “Je komt niet zomaar in aanmerking voor zo’n behandeling. Eerst een uitgebreide intake en dan een begeleiding vanuit verschillende disciplines. Na 12 weken merkte ik wel een beetje vooruitgang. De eerste weken merkte ik wel dat ik steeds een koortsaanval kreeg nadat ik getraind had; dat is dus een gevolg van overbelasting. Bij anderen zag ik dat de behandeling niet aansloeg. Mijn traject is inmiddels afgerond”.
Mentaal
Helaas is Maud niet van haar klachten af. Joost: “Dat is het vervelende aan Long Covid: het zijn langdurige klachten, die niet zomaar verdwijnen. Daarnaast is de mentale belasting door de vele beperkingen erg groot. Mensen zoals Maud, die altijd al een fanatieke sporter was, hebben wat dat betreft misschien een kleine voorsprong in het omgaan met de mentale belasting. Maar het blijft een ongrijpbare ziekte”. Joost en zijn collega’s zijn inmiddels gespecialiseerd in de behandeling van Long Covid patiënten en blijven zich verdiepen in deze ziekte. Patiënten kunnen rekenen op begeleiding en tips voor een gezonde leefstijl (dagritme, bewegen, voeding, rust). Dit gebeurt in samenspraak met de diëtiste en de ergotherapeut.
Acceptatie
Maud heeft de situatie inmiddels geaccepteerd. “In het begin zit je als het ware in een emotionele achtbaan. Je lichaam wil niet, je hebt de zorg voor je gezin, je omgeving weet even niet meer wat ze van je moeten vinden. Ik ben nu zover dat ik dat geaccepteerd heb. Natuurlijk ben ik nog steeds gedreven zoals altijd. Als ik met vastelaovend naar de optocht wil gaan kijken, pak ik lekker mijn scootmobiel. Uitstapjes met mijn gezin zijn minder en aangepast, maar we genieten van alle momenten die we kunnen pakken. Ik probeer wat vrijwilligerswerk te doen (al is het een uurtje of zo), ik doe aan yoga en accupunctuur. Via Facebook heb ik contact met lotgenoten, daar heb ik veel aan. Ik heb nog steeds Long Covid, en ik weet niet voor hoe lang nog, maar mijn leven gaat wel door."
Wilt u meer weten over Long Covid? Kijk dan eens op de website https://www.c-support.nu/
Denkt u Long Covid te hebben of heeft u verschijnselen die in deze richting wijzen, neem dat contact op met uw huisarts.
Wilt u weten welke fysiotherapeuten bij u in de buurt gespecialiseerd zijn in de behandeling van Long Covid, kijk dan op https://www.chronischzorgnet.nl/
Tekst: Freek Noten
Op de foto:Maud de Zeeuw (links) in gesprek met Joost Schreurs.
Gepubliceerd: 15 MAA 2023 - 19:46
Laatste update: 20 MAA 2023 - 08:24