Linnerveld splijtzwam in gemeenteraad van Roerdalen

Linnerveld splijtzwam in gemeenteraad van Roerdalen

Oppositiepartijen die met de coalitie meestemmen, coalitiefracties die zich achter de oppositie scharen en een regeringspartij die een motie indient tegen het voorstel van de eigen wethouder. De kwestie rond het Linnerveld schepte op de valreep van de regeerperiode verdeeldheid in de gemeenteraad van Roerdalen. Iets dat de afgelopen vier jaar maar zelden is voorgekomen.

Wat is het geval? Bij de gemeente Roerdalen hebben zich verschillende partijen gemeld met ideeën voor de ontwikkeling van het gebied ten oosten van de A73 (Sint Odiliënberg en Montfort). De plannen variëren van het opwekken van duurzame energie met wind of zon tot de ontwikkeling van een grootschalig bedrijventerrein. De gemeente weet op dit moment nog niet goed wat ze daarmee aan moet. Om de regie in eigen hand te houden, stelden B en W de raad voor om op de percelen in het gebied een belemmering in het kader van de Wet voorkeursrecht gemeenten (Wvg) te vestigen. Dit houdt in dat eigenaren bij verkoop hun grond eerst aan de gemeente moeten aanbieden. Deze constructie zou de gemeente de tijd geven om de verschillende opties op een rij te zetten.
Buurtbewoners zijn er echter niet gerust op. Ze vrezen dat daarmee het gevaar voor de vestiging van grootschalige bedrijven niet geweken is. Volgens hen geeft de toepassing van de Wvg de gemeente juist alle ruimte om mee te werken aan grootschalige bedrijfsmatige ontwikkelingen. Zij zien de kolossale distributieblokkendozen zoals langs de A2 in Echt of in Holtum Noord al verrijzen.

Verdeeld
Donderdag kwam het voorstel in de gemeenteraad op tafel. Die bleek ernstig verdeeld over het voorstel om door de vestiging van de aanbiedplicht een slag om de arm te houden over de toekomst van het gebied. “Roerstreek Lokaal! wil hier geen bedrijventerrein. En wat je niet wilt, hoef je niet te onderzoeken”, sprak raadslid Roland Slangen. Raadslid Frans Peeters (Democraten Roerdalen) wees erop dat Roerdalen nog over een voldoende voorraad bedrijfsterreinen beschikt. “Roerdalen is een groene en toeristische gemeente. Wat ons betreft komen er geen bedrijfsterreinen in het Linnerveld.” Hij diende namens Democraten Roerdalen, Roerstreek Lokaal en de PvdA een motie in om de ontwikkeling van een bedrijventerrein nu en in de toekomst te voorkomen.

Dubbele functie
Coalitiepartner CDA dacht daar anders over. De fractie wilde het voorkeursrecht inzetten als pauzeknop om een visie te ontwikkelen. Door daken van eventueel te vestigen bedrijven te gebruiken voor de opwekking van zonne-energie zou de grond een dubbele functie kunnen krijgen, redeneerde het CDA bij monde van Jeroen Cremers. “In het gebied is sprake van dynamiek en activiteit. Met het voorkeursrecht kopen we tijd om te kijken naar optimale kansen. Het zou jammer zijn als we op voorhand alle deuren dichtgooien.” Ook raadslid Henk van der Linden (Ons Roerdalen) wilde vestiging van grootschalige bedrijven en industrieën niet op voorhand uitsluiten. “Wat we nu doen is schaarse grond die we beschikbaar hebben enkelvoudig gebruiken door er alleen zonnepanelen op te leggen.”

Vreemd
PvdA-raadslid Jacqueline Aelen had bedenkingen over de rol van het CDA in de hele kwestie. Ze vond het vreemd dat de fractie niet aanwezig was geweest bij een rondleiding voor raads- en commissieleden die door de bewoners was georganiseerd. Bij navraag bleek dat het CDA een aparte rondleiding had gekregen. Ze vond het bovendien opvallend dat CDA-wethouder Van Helvert aan het “duwen en trekken” was geweest om toch vooral met het voorstel akkoord te gaan, terwijl hij niet de portefeuillehouder is. Aelen: “Dan denk ik: wat is hier aan de hand? Ik proef van alle kanten dat hier iets niet klopt. Volgens mij heeft meneer Van Helvert een dubbele agenda.”
Ook Herman Nijskens vroeg zich af wat het college nu eigenlijk wilde met het voorstel. “Ik zag een portefeuillehouder eigenlijk niet vechten voor zijn eigen voorstel, terwijl een andere portefeuillehouder, die binnenkort ook nog een functie heeft die wellicht gediend zou zijn met ontwikkelingen in het betreffende gebied (Van Helvert wordt voorzitter van MKB Limburg, red.), dat wel deed. Dan is het niet handig om die kaart te spelen.”

Openbaarheid
Verantwoordelijk wethouder Jan Smits legde uit dat het voorstel vooral bedoeld was om de stemming over dit gevoelige onderwerp in de raad te peilen. “Voor een aantal mensen lijkt het erop alsof de komst van het bedrijventerrein al een uitgemaakte zaak is. Ik wil benadrukken dat deze aanname onjuist is. Het college heeft daar geen enkel standpunt over ingenomen. Het voorkeursrecht is ingezet om eigenaren die benaderd zijn om hun grond te verkopen duidelijkheid te verschaffen en om de raad in de gelegenheid te stellen in de openbaarheid een besluit te nemen over een mogelijke bestemming. Tot voor kort werden mogelijke initiatieven in vertrouwelijkheid met betrokken partijen besproken. Het college heeft ervoor gekozen om met de vestiging van de Wvg die vertrouwelijkheid ervan af te halen en het debat hierover in de openbaarheid te voeren.”

Verworpen
De door B en W gewenste duidelijkheid kwam er uiteindelijk. Met zes stemmen voor en dertien tegen werd het voorstel verworpen. Overigens wil dat niet zeggen dat er ook geen zonnepanelen komen in het Linnerveld. Daar valt met een meerderheid van de raad wel over te praten.


Foto: De toekomst van het Linnerveld bracht verdeling in de gemeenteraad van Roerdalen.

Gepubliceerd: 05 FEB 2022 - 08:22
Laatste update: 08 FEB 2022 - 11:26